Výstava ľudských tiel je podľa organizátora dôstojná a legálna

6.11.2023
0

Zdroj: © Gunther von Hagens' BODY WORLDS, Institute for Plastination, Heidelberg, Germany, www.bodyworlds.com

Páčil sa vám článok?

Výstava ľudských tiel Body Worlds v Bratislave je podľa organizátorov plne dôstojná, etická, vzdelávacia, verejne prospešná a legálna.

"Prijali sme všetky kroky potrebné na to, aby sme zabezpečili, že výstava v maximálnej miere splní všetky etické nároky na dôstojnosť a prebehne spôsobom, ktorý je v súlade s medzinárodnými, regionálnymi a miestnymi predpismi," uviedla spoluorganizátorka výstavy Angelina Whalleyová v reakcii na kritiku viacerých organizácií.

Súhlasí, že všetky telá si zaslúžia, aby sa s nimi po smrti zaobchádzalo úctivo. Výstava podľa nej vyjadruje rešpekt a úctu viacerými spôsobmi. Podotkla, že vystavené telá pochádzajú výhradne od ľudí, ktorí na tento účel dobrovoľne venovali svoje telá Inštitútu pre plastináciu, pričom je plne zachovaná ich anonymita. Zároveň, že všetky príslušné dokumenty o darovaní tiel zostávajú v inštitúte, kde ich môžu štátne orgány kedykoľvek preveriť. Dodala, že telá alebo ich časti sú vystavené v realistických pózach a nikdy sa nevystavujú v dehumanizovanej podobe.

Upozornila, že Body Worlds je zamieňaná s inými podobnými výstavami, ktoré sa v minulosti konali na Slovensku. "Iné výstavy vyhlásili, že používajú nájdené telá a telá, ku ktorým sa nikto nehlásil. Tieto výstavy sú však imitáciou práce Gunthera von Hagensa a Body Worlds sa k nim nijakým spôsobom nehlási, nepodporuje ani nepropaguje," ozrejmila.

Whalleyová zdôraznila, že ide o vedecky založenú výstavu, ktorá má za cieľ vzdelávať čo najširšiu verejnosť o anatómii a fungovaní ľudského tela. Tiež, že nezanedbateľnou mierou prispieva k vzdelávaniu o medicíne a je významná z hľadiska zdravotnej politiky.
Výstava plastinovaných ľudských tiel Body Worlds sa v Bratislave začala 13. októbra. Viaceré organizácie aj hnutie

KDH ju kritizujú, pretože je podľa nich v rozpore s etickým i právnym poriadkom, a žiadali kompetentných o riešenie situácie. Výstavu považuje za nevhodnú aj komisár pre deti Jozef Mikloško. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, ktorý na výstave vykonal dozor, skonštatoval, že organizátor výstavy porušil zákon o pohrebníctve, za čo možno uložiť pokutu vo výške od 20.000 do 50.000 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?