SPF: Čo to je a prečo by ste naň mali myslieť pri výbere ochranného krému na tvár najmä v slnečných mesiacoch

29.5.2023

Zdroj: whitepress.com

Páčil sa vám článok?

V týchto slnečných dňoch je veľmi dôležitá dobrá ochrana pred slnečným žiarením. Dobrá ochrana pred slnečným žiarením pozostáva z niekoľkých opatrení a najmä jedno z týchto opatrení bolo predmetom diskusií na sociálnych sieťach: opaľovací krém. Keď trávime čas na slnku, sme vystavení dvom potenciálne škodlivým typom lúčov: UVA a UVB.

Keďže leto je pred nami, je čas vziať si slnečné okuliare a vyhrievať sa na slnku. Ale počkajte! Predtým, ako pôjdete, nezabudnite si natrieť opaľovaciu ochranu alebo SPF rovnako ako na dovolenke – a áno, to platí aj pod make-up a dokonca aj na vlasy.

Jednou z najväčších kozmetických chýb, ktoré mnohí z nás robia každý deň, je nenosenie SPF každý jeden deň. Môže to znieť prehnane, ale opýtajte sa ktorejkoľvek známej osobnosti alebo dermatológa a povedia vám, že by sme všetci mali nosiť opaľovací krém na tvár po celý rok, ale je to obzvlášť dôležité počas letných mesiacov, keď je počasie najteplejšie a všetci trávime viac času. vonku.

V ideálnom prípade by sme mali mať SPF na tvár 50tku každý deň, aby sme chránili našu vzácnu pokožku pred škodlivými UV lúčmi.

Existujú teda rôzne typy UV lúčov?

Áno, Slnko vyžaruje dva rôzne typy ultrafialového žiarenia, ktoré dopadajú na zemský povrch: UVA a UVB. Prvý preniká hlboko do pokožky, zatiaľ čo UVB lúče sú kratšie a pália povrch pokožky. Je tu tiež UVC, čo je najvyššia energia, ale tieto lúče zastavuje ozónová vrstva.

Aké škody môžu UV lúče skutočne spôsobiť?

Hlboké opálenie, ktoré máte dnes, spôsobí dlhodobé poškodenie pokožky. Poškodenie slnkom sa prejavuje v podobe matnosti, hlbokých vrások, nerovnomernej pigmentácie a straty pevnosti. Ešte dôležitejšie je, že poškodenie slnkom tiež zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.

Hľadajte opaľovacie krémy, ktoré blokujú UVA aj UVB lúče.

Aby ste sa uistili, že ste chránení pred UVB aj UVA lúčmi, mali by ste na štítku produktu hľadať slová „široké spektrum“. Napríklad hydratačný krém CeraVe SPF 25 by mohol byť skvelou voľbou. Pojmy SPF a opaľovací krém sa často používajú zameniteľne, ale SPF, čo znamená slnečný ochranný faktor, sa vzťahuje iba na slnečné filtre používané na ochranu pred UVB žiarením, lúčmi zodpovednými za spálenie na povrchu pokožky, ako aj rakovinu kože. Hodnotenie SPF je údaj o tom, ako dlho by trvalo, kým by sa vaša pokožka spálila opaľovacím krémom v porovnaní s tým, keby ste žiadny opaľovací krém nepoužívali. Takže produkt starostlivosti o pleť SPF s SPF 30 znamená, že spálenie počas nosenia vám bude trvať 30-krát dlhšie. Potrebujete však aj ochranu pred ultrafialovým žiarením A (UVA), dlhšími vlnovými dĺžkami, ktoré prenikajú hlbšie do pokožky a spôsobujú fotostarnutie: jemné linky a vrásky, hnedé škvrny, zmeny v štruktúre, začervenanie a rozšírené póry. UVA lúče tiež prispievajú k rakovine kože.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?