János a Pali na Ceste okolo sveta 2: Hneď po štarte veľké komplikácie, naši cestovatelia museli zapojiť všetok um

29.5.2022
0

Zdroj: FB Around the world on V3S

Páčil sa vám článok?

Naši cestovatelia János a Pali bácsi, ktorí sa rozhodli na 50-ročnej vetrieske Eliške prejsť okolo sveta, sú už na ceste. Začiatok bol však mimoriadne ťažký a dokonca sa museli spoza hraníc vrátiť na Slovensko. Nakoniec sa všetko na dobré obrátilo.

Absolvovať na vozidle Praga V3S tisíce kilometrov je síce krásny, ale zároveň odvážny nápad. János a Pali bácsi sa o tom presvedčili krátko po tom, ako v piatok vyrazili na cestu.

Štart sa uskutočnil o pár hodín neskôr, ako plánovali. Museli ho totiž odložiť a riešiť technický problém, konkrétne vytekajúci olej z posilňovača riadenia.  A tak deň využili ešte na posledné úpravy, nakúpili ďalšie zásoby, aby nakoniec v piatok večer mohli konečne vyraziť smer Maďarsko. Pred cestou ešte poďakovanie v dvoch jazykoch - po maďarsky a po slovensky:

O 22:15 h prekročili na novom moste Komárno-Komárom slovensko-maďarskú hranicu, no to ešte netušili, že ich cesta sa čoskoro výrazne skomplikuje. Po prejdení 70 km začal z motora opäť vytekať olej. Avšak oveľa viac ako predtým a z iného miesta. Nezostávalo teda nič iné, len sa vrátiť. Mesiace príprav a plánov sa tak zdajú ohrozené, naši cestovatelia sú nadránom späť na Slovensku. A začína sa hľadanie chyby a opätovné opravy stroja.

Chcete vedieť, o akú cestu okolo sveta ide? Informácie nájdete v tomto článku:

​Opäť bolo nevyhnutné otvárať motor a pozrieť sa do útrob Elišky.

Zdroj: FB Around the world on V3S

​Pali bácsi sa snaží zistiť, prečo opäť uniká olej.

Zdroj: FB Around the world on V3S

Tu bola zrada. Podarilo sa zistiť, že olej uniká po kľukovke do ukončovacej matice, odhaliť príčinu však bolo náročné.

Chybu sa nakoniec podarilo odstrániť, motor i auto bolo ešte nevyhnutné dať do stopercentného poriadku a odmastiť. Interiér dala do poriadku dcéra Pali bácsiho Rebi (úvodné foto).

V sobotu prebiehajú posledné prípravy, ale všetko zlé je na niečo dobré. Pali bácsi môže vďaka chybe motora stihnúť stretnutie so spolužiakmi po 45 rokoch. 

V nedeľu naša dvojica vyráža opäť na cestu, začala sa prvá etapa, počas ktorej by sa Eliška mala po absolvovaní 5.000 kilometrovej trasy presunúť z Topoľníkov až do Azerbajdžanu.

Zdroj: FB Around the world on V3S

János sa na začiatku cesty ešte zastavil aj s Pali bácsim za svojím otcom, ktorý i vo veku 83 rokov aktívne vo veľkom pestuje zeleninu.

V nedeľu naši cestovatelia opäť prešli cez nový most v Komárne a vyzerá to tak, že štart sa konečne podaril. 

Zdroj: FB Around the world on V3S

Natankovanie na maďarskej strane by mohlo vydržať na tisíc kilometrov. Už sa však tankovalo za slovenskú cenu cca 1,80 eura za liter.

"Išli sme na diaľnicu okolo Budapešti smer Nagylak, o hodinu by sme mali byť na hraniciach s Rumunskom. Spať plánujeme v Arade," prezradil nám o štvrtej popoludní János. 

Zdroj: Google Maps

Eliška sa už v nedeľu presúva cez Maďarsko k Rumunsku. 

(ms)

Páčil sa vám článok?