FOTO a VIDEO Seniori, ženy, deti. Ďalší unavení vojnoví utečenci našli útočisko v športovej hale na Prokofievovej

10.4.2022
utečenci

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Dočasným útočiskom, kde môžu vojnoví odídenci prenocovať, dostanú teplé jedlo či oblečenie, je aj športová hala na Prokofievovej v bratislavskej Petržalke. Včera sme toto ubytovacie zariadenie navštívili aj my. Ako to tam vyzeralo?

V areáli bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici v Bratislave, kde sa nachádza veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov privážajú na registráciu desiatky utečencov, ktorí pricestujú často aj vlakom. Odtiaľ sa presúvajú do ubytovacích zariadení. Jedným z takých dočasných zariadení je aj športová hala na Prokofievovej ulici v Petržalke, ktorú sme včera pred príchodom ďalších utečencov navštívili. Najskôr sme navštívili Hlavnú stanicu, kde bola prvá zastávka utečencov, odtiaľ sme sa presunuli do ubytovacieho zariadenia na Prokofievovej.

Zdroj: Marián Dekan

​Vojnoví odídenci, ktorí po príchode na Hlavnú stanicu smerovali registrovať sa na Bottovu a odtiaľ do Petržalky.

Kapacita ubytovne je maximálne 78 ľudí, riešiť musia aj kúrenie, pretože je to hala, takže podmienky úplne ideálne nie sú. Keď bude teplo, hala sa zas bude prehrievať. Odídenci tu môžu stráviť nejaký čas. Pripravené je pre nich jedlo, menšie, občerstvenie, čaj, káva. Pripravené sú tu aj priestory pre deti, môžu si pozrieť rozprávku, nájdu tu aj nejaké hračky. Navzájom sa môžu medzi sebou porozprávať, je to taký komunitný priestor.

Zdroj: Marián Dekan

 Najviac v jednom čase tu vie prespať 78 ľudí.

Ubytovňa je konštruovaná tak, že poskytuje odídencom však len dočasné útočisko. Utečenci v nej podľa slov koordinátorky Holekovej z Dobrovoľnej civilnej ochrany, ktorá to tu organizačne zabezpečuje, zväčša pobudnú pár dní, v priemere sú tu 2 dni. Odtiaľ odchádzajú preč, často ich cesta vedie ďalej zo Slovenska. V ubytovni je pre nich nachystané aj núdzové oblečenie, ak si potrebujú pár vecí doplniť.

Zdroj: Marián Dekan

​Oblečenie

Zdroj: Marián Dekan

​Potrebné lieky

"V čase, keď nastupujú zisťujeme, či majú nejaké alergie či intolerancie, alebo napríklad epilepsiu,"povedala. Mali už aj dieťa s hnačkou, v takom prípade vedia dospelého či dieťa odizolovať do priestoru izolačky od ostatných. Sprchy sú tu spoločné, dostanú aj základné hygienické potreby. Pomáhajú dobrovoľníci, aj spoluobčania. "Dokonca sa pristavujú aj okoloidúci, včera nám priniesla jedna pani napečený veľký plech koláča," povedala koordinátorka. 

Jedlo pre odídencov zabezpečuje mestská časť Petržalka, vždy ráno nahlásia počet jedál, koľko ich v daný deň budú potrebovať. "Obedy nám nosia naporciované, pretože by nám hygiena prípavu jedál v tomto priestore neschválila. Nie je to síce veľmi ekologické, ale čo narobíme, aspoň je to hygienické," konštatovala koordinátorka Holeková.

Ak prídu celé rodiny s deťmi, vtedy sa ich snažia umiestniť do samostatných stanov, aby mali aspoň nejaký pocit súkromia. Po dlhej ceste väčšinu času preležia alebo pretelefonujú. Deťom chodievajú zlepšiť náladu aj animátorky, ktoré sa o nich postarajú a zabavia ich. "Prídu zoberú všetky deti, ktoré sú tu, a hodinku, dve sa s nimi zahrajú. Rodičia sa z toho veľmi tešia," konštatovala a dodáva, že dospelí majú myšlienky inde a táto pomoc je veľmi vítaná a vhodná.  Podľa jej slov sa im to tam snažia spríjemniť, poľudštiť čo najviac. Ako dodala, veci riešia častokrát operatívne. Minule potrebovali pánske ponožky, či nočník, zohnali ho v krátkom čase od milých susedov. Operatívne pribúdajú aj potrebné veci, nájdu tu aj mapu, pre tých, ktorí nemajú mobilné dáta. Čo sa týka domácich zvierat, aj tu platia pravidlá. Ak nie je pes začipovaný, vedia narýchlo vybaviť aj túto požiadavku. "Nezačipovaného psa veterinárka ošetrila, dala mu medzinárodný preukaz, iba za cenu toho začipovania," priblížila Holeková.

Zdroj: Marián Dekan

​Dobrovoľná civilná ochrana

(nc)

Páčil sa vám článok?