Nepriateľ moderného človeka: Stačí jedna lyžica medu denne a je preč

18.1.2021

Zdroj: Zety Akhzar/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Možno si to ani neuvedomujete, no často sa za bolesťou vašej hlavy alebo chrbta môže skrývať niečo, čo sa definuje rôznymi pojmami a má na nás veľmi veľký vplyv. Stres je jedným z hlavných vinníkov problémov zdravia ľudí v 21. storočí, na ktoré sú mnohé lieky prikrátke. My však máme pre vás tipy, ako dať svoje telo a psychiku do poriadku bez chémie.

Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí depresiou viac ako 300 miliónov ľudí všetkých vekových skupín, a to dokonca aj malé deti. Predísť nástupu tohto nepríjemného stavu je pritom veľmi jednoduché.

Ako sa vyhnúť depresiám a stresu?

Stres je v skutočnosti adaptívna reakcia tela, jeho prirodzená reakcia na mimoriadnu situáciu a nie vždy nevyhnutne negatívna: aj príjemné udalosti možno vnímať ako vážne otrasy.

Dôležité je vedieť s takýmito informáciami a situáciami pracovať a správne sa s nimi vyrovnať. Najlepší bezpečný spôsob je pokojná myseľ. Samozrejme, samotný stres nie je patológia, ale mobilizujúci faktor. Ak ale pretrváva dlhší čas, telo zlyhá: človek sa stáva podráždeným a agresívnym, trpí bolesťami hlavy, nemôže spať, stráca chuť do jedla alebo naopak zje oveľa viac, ako je obvyklé. Chronický stres môže navyše spôsobiť srdcové choroby, žalúdočné vredy, vysoký krvný tlak, problémy s potenciou atď.

Farmakoterapia nie je vždy jediné a dobré riešenie

Metódy, ktoré pomáhajú zmierňovať stres a depresiu, možno zhruba rozdeliť do viacerých skupín: psychoterapeutické a farmakologické využívame najviac. Ktoré z nich budú v konkrétnom prípade účinné, závisí však od situácie, ktorá psychickú poruchu spôsobila, od hĺbky negatívneho stavu psychiky, ako aj od osobnostných charakteristík pacienta.

Najpozitívnejšie výsledky sa zvyčajne dosahujú použitím viacerých metód súčasne, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Treba si však uvedomiť, že farmakoterapia nie je vždy jediné a dobré riešenie. Občas vás môže dostať do pohody kvalitná sedačka z Bratislavy alebo príjemne svieži a čerstvý vzduch v miestnosti. Veľmi veľa predsa závisí aj od podmienok prostredia, v ktorom sa nachádzame.

Zdroj: Mikhaylovskiy/Shutterstock.com

Naordinujte si lyžicu kvalitného medu denne

Fytoterapia, teda bylinná medicína je ľudstvu známa už od praveku. Samozrejme, dostať pacienta z ťažkej depresie iba pomocou jednorazovej aplikácie bylinnej medicíny nestačí. K svojmu životu, štýlu a strave treba pristupovať zodpovedne neustále. Áno, práve strava a náš životný štýl sú vo veľkej miere tými najvplyvnejšími faktormi spôsobujúcimi nástup depresií a stresu.

Preto nielen bylinky, ale aj pár lyžíc kvalitného manuka medu denne by vás týchto problémov mohlo zbaviť. Vymeníte umelé cukry za tie prírodné a zdravšie a upokojíte zároveň aj svoju myseľ, pretože med funguje aj ako prírodné antidepresívum. Med, sušené marhule, hrozienka a vlašské orechy sú predsa preverené časom, rovnako ako mnoho iných prírodných adaptogénov.

Takže to, čo musíte pre zlepšenie svojho vážneho stavu teraz urobiť, je upokojiť sa, vyvetrať miestnosť a relaxovať pri knihe alebo obľúbenom filme. Krásna potlač hrnčeka a v ňom  bylinkový čaj s lyžicou medu vás do príjemnej nálady dostanú potom veľmi rýchlo a vy zabudnete na všetky problémy. Tak si z toho skúste urobiť svoj malý denný rituál a uvidíte, že budete na tom oveľa lepšie.

​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?