Mestské lesy v Bratislave sa úplne vzdali chemických postrekov, čo spečatili aj certifikátom

18.9.2019
0
Mestské lesy

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Nové vedenie organizácie Mestské lesy v Bratislave, ktoré nastúpilo za primátora Matúša Valla, začína plniť sľuby, aby lesy v jej vlastníctve slúžili na rekreáciu ľuďom a boli spravované maximálne ekologicky. Mestské lesy sa preto úplne vzdali chemických postrekov, na čo získali i certifikát.

Mestské lesy spravujú vyše 3-tisíc hektárov lesa vo vlastníctve hlavného mesta. Patria sem obľúbené miesta ako Partizánska lúka, Železná studnička, Kačín, Kamzík či Horáreň Krasňany. „Mestské Lesy v Bratislave sú najmä priestorom pre nerušený a zdravý oddych obyvateľov mesta. I preto sme sa rozhodli pokračovať v dlhoročnej tradícii nepoužívania pesticídov v lesoch vlastnených hlavným mestom. Aby sme tento náš záväzok spečatili, Mestské Lesy v Bratislave sa dnes ako prvé lesy na Slovensku stali súčasťou Zóny bez pesticídov a verejne deklarujeme, že pesticídy na našom území nepoužívame a používať nebudem,“ vysvetlil riaditeľ organizácie Matej Dobšovič.

Ako ďalej argumentuje nové vedenie organizácie, používanie pesticídov v lesoch je dnes na Slovensku vnímané obyvateľmi veľmi negatívne. Medializované boli najmä plánované postreky proti mníške veľkohlavej, postreky cypermetrínom proti lykožrútovi, či použitie látky glyfosát proti invazívnym drevinám. Tieto postreky smerujú zväčša k maximálnej produkcii drevnej hmoty a to aj za cenu závažných zásahov do ekosystému, nehovoriac o zdravotných rizikách pre obyvateľstvo. Negatívny dopad majú postreky aj na kvalitu lesných plodov, včelárstvo a zdravotný stav vtáctva.

Kamzík - rekreačný areál:

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

„V mestských lesoch máme až dve včelnice, ktoré okrem produkcie medu slúžia aj na ekologickú výchovu pre deti. Používanie pesticídov má negatívny vplyv nielen na včely, ale aj na ostatný užitočný hmyz ako sú čmeliaky či motýle. Chemické postreky v našich lesoch nepoužívame a okrem významného aspektu ochrany prírody, tak vieme obyvateľom poskytnúť aj med výbornej chuti a kvality,“ vysvetlila Jana Znášiková, ktorá sa venuje lesnej pedagogike a včelárstvu.

Certifikát - Zóna bez pesticídov:

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

​Občianske združenie Zóny bez pesticídov umožňuje mestám a inštitúciám zapojiť sa aktívne do procesu znižovania chemických zásahov pri údržbe zelene a komunikácii. Založením zón bez pesticídov sa mesto alebo inštitúcie zaväzujú k upusteniu od využívania chemických postrekov (pesticídov) a umelých hnojív na pozemkoch, ktoré obhospodarujú.

(ms, ts)

Páčil sa vám článok?