Nedajte sa obmedzovať intoleranciou: Odborník radí, ako si užiť chute leta

7.8.2019

Zdroj: Shutterstock /Terno

Páčil sa vám článok?

(pr) Leto sa preklopilo do druhej polovice, a tak máte posledné týždne na to, aby ste si ho užili so všetkým, čo k tomu patrí. Ak však trpíte intoleranciou, môže byť komplikované vychutnať si ho naozaj naplno. Na čo si dať počas horúcich dní pozor a kedy si môžete dopriať aj jedlá, ktoré inak nesmiete?

Aké jedlo si zbaliť, ak sa chystáte na výlet a čo spraviť, ak skonzumujete niečo, čo by ste nemali? Aj to, na čo rozhodne nezabudnúť pri deťoch, poradí doktor Vladislav Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates, ktoré je odborným garantom projektu Život bez obmedzení. Ten prináša sieť slovenských potravín KRAJ, partner všetkých ľudí s potravinovými intoleranciami.

Okrem slnka a vody k letu neodmysliteľne patrí aj skvelé jedlo. Počas dovoleniek väčšina z nás neodolá miestnym špecialitám, radi skúšame aj osvedčené recepty našich známych počas záhradných grilovačiek. Samostatnou kategóriou je zmrzlina či rôzne miešané nápoje a limonády, ktoré nás schladia. Ak však trpíte potravinovou intoleranciou, nemali by ste sa ani počas leta nechať príliš uniesť. Počiatočný gurmánsky zážitok sa totiž v priebehu pár minút môže zmeniť na nepríjemnú skúsenosť, z ktorej sa „budete dávať dokopy“ niekoľko dní.

Zdroj: Shutterstock /Terno

Ako sa pripraviť na výlet

Základom je čerstvosť. Ak si chystáte jedlo na cestu, ale aj ak sa plánujete najesť v reštaurácii, vyvarujte sa polotovarov či opakovaného prihrievania jedla. Ideálne, ak siahnete po čerstvých potravinách. Môžete ich aj tepelne spracovať, ale pozor, posledné výskumy dokazujú, že jedlo by ste mali prihriať maximálne raz. Platí to najmä vtedy, ak máte intoleranciu na histamín. Pre organizmus je totiž vždy lepšie, ak prijímame teplú stravu. Posledné výskumy dokazujú, že stravu je bezpečné skonzumovať raz ohriatu do 6 hodín od uvarenia,“ vysvetľuje doktor Vladislav Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates, ktoré je odborným garantom projektu Život bez obmedzení.

Grilovačka nemusí byť bez chuti

Leto je ideálne nielen na rodinné stretnutia, ale aj na posedenie s priateľmi na chate či záhrade. Bez grilovaných dobrôt si to dokáže predstaviť zrejme len málokto. Ak však trpíte intoleranciou, buďte obozretní aj v tom, aké potraviny dáte na gril. Pri intolerancii na laktózu, určite vynechajte klasické syry či smotanové dresingy. Najlepším riešením je siahnuť po tých so zníženým obsahom laktózy. Nájsť vhodné potraviny je často pomerne náročné. Ich široký výber ponúka jedna z najrýchlejšie rastúcich sietí potravín KRAJ. Okrem toho, že v nej nájdete širokú paletu produktov špecializovaných kategórií, KRAJ šíri osvetu a poskytuje odborné informácie k tejto stále aktuálnejšej téme.

Zdroj: Shutterstock /Terno

Zakázaná zmrzlina?

Kto by počas horúcich letných dní odolal chladeným dobrotám? Zmrzlina je lákadlom najmä pre deti. Aj dospelí si však radi pochutia na nanukoch, mrazených jogurtoch či smooties. Ak trpíte intoleranciou, nemusíte vešať hlavu. K nanukom a zmrzlinám existuje alternatíva - sorbety, na báze ovocia a vody či rôzne rastlinné náhrady v podobe sójového, mandľového či ryžového mlieka. Ak sa však smotanového potešenia neviete vzdať, môžete siahnuť aj po tabletkách, ktoré obsahujú enzým pomáhajúci spracovať laktózu. „Ak máte chuť na zmrzlinu a máte intoleranciu na laktózu, určite vám v črevách ostala nejaká laktáza – teda enzým, ktorý pomáha laktózu v zmrzline rozštiepiť. Ak si však dáte jednu-dve tabletky, určite nespravíte chybu. Rozhodne ale nie je dobré po tabletkách siahať každú hodinu, no pred hlavnými jedlami tak môžete urobiť, “ radí doktor Vladislav Abaffy.

Prvá pomoc

Maškrtám, ktoré na vás počas dovolenky číhajú na každom kroku, sa odoláva len ťažko. Ak nemáte pri sebe špecifické lieky, ktoré vašu intoleranciu zmiernia, zbytočne neriskujte. Kým v prípade alergií existujú lieky na zmiernenie alergickej reakcie, pri diétnej chybe v prípade intolerancie prvá pomoc neexistuje. „Ak ste skonzumovali niečo, čo nesmiete, tráviace problémy sa dostavia tak či tak. Nepomôže vám veľmi ani čierne uhlie, hoci dokáže do seba absorbovať toxické produkty, ktoré vznikajú v tenkom čreve,“ upozorňuje doktor Vladislav Abaffy. Ako ďalej radí, jediným riešením je dodržiavať diétny režim, kým sa problémy nestratia. Podceňovať sa neoplatí ani pitný režim, denne by ste mali vypiť 2-3 litre tekutín. Čerstvá nesýtená voda je pritom zdravšia ako balená.

Deti okrem rád vyzbrojte aj zoznamom potravín

Prázdniny sú najočakávanejším obdobím každého dieťaťa. Zážitky z táborov či z pobytu u starých rodičov sú niečo, na čo budú spomínať ešte v dospelosti. Ak vaše dieťa trpí intoleranciou, rozhodne by malo cestovať aj so zoznamom nevhodných potravín. Ideálne je, organizátorov táborov či starých rodičov dôkladne poučíte o špecifikách stravovacích obmedzení vašej ratolesti. Problém totiž môže nastať už vtedy, ak pripravený pokrm obsahuje čo i len stopové prvky potraviny, na ktorú má dieťa intoleranciu.

 Ak máte podnety na ďalšie témy či otázky k téme potravinovej intolerancie, navštívte FB stránku https://www.facebook.com/zivotbezobmedzeniskrajom

 

Zdroj: Shutterstock /Terno

 

Páčil sa vám článok?