Aké výhody prináša eKasa bežným podnikateľom?!

19.7.2019

Zdroj: Shutterstock /SC

Páčil sa vám článok?

(pr) Klasika, na ktorú sme boli zvyknutí je od 1.júla 2019 nahradená lepším a modernejším riešením evidencie tržieb. Nastáva éra povinného online vykazovania tržieb! Či to však bude výhodné aj v praxi sa ukáže časom, nateraz neostáva nič iné, ako dať tomu šancu a postupne si zvyknúť.

Z elektronickej registračnej pokladne (ERP) sa stáva online registračná pokladňa (ORP). Pôvodne pridelený daňový kód pre elektronickú registračnú pokladňu je od 1. júla 2019 neplatný, a ak by sme ho chceli aj naďalej používať, môžeme očakávať pokutu! Tej sa však dá vyhnúť splnením zákonom stanovených podmienok.
Aké to sú a aké výhody a nevýhody online prepojenie na portál Finančnej správy podnikateľom resp. iným subjektom prináša?!O tom sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Integrácia online pokladničného systému

Kvalitné obchodné váhy už nie sú jediné potrebné a moderné zariadenie, ktoré sa neustále zdokonaľuje a vyvíja. Koncom roka 2018 bola schválená novela zákona, ktorá upravuje zákon č. 289/2008 Z.z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ktorej cieľom bolo zamedziť daňovým únikom prostredníctvom rozšírenia ERP bežných podnikateľov o modul eKasa klient, ktorý zabezpečuje priame online prepojenie na systém finančnej správy eKasa.

Integrácia online registračných pokladníc (ORP) a virtuálnych registračných pokladníc (VRP) s centrálnym systémom finančnej správy eKasa umožňuje záznam transakcií a vydávanie pokladničných dokladov so zákonom korektnými údajmi v reálnom čase a zároveň umožňuje prepojenie na centrálnu online databázu finančnej správy, čo prináša výhody nielen pre samotného podnikateľa resp. spotrebiteľa, ale aj štát a štátnu pokladnicu.

Vďaka online riešeniu sa podnikatelia zbavia zbytočných povinností a nákladov, ktorým museli čeliť pri pôvodne zaužívanom systéme. A čo viac!

Na vykazovanie tržieb môžeme použiť tablet, počítač, mobil, VRP resp. klasickú ERP upravenú o modul umožňujúci prepojenie na centrálnu databázu finančnej správy eKasa. Podmienkou je však dostatočné internetové pripojenie. Vďaka čomu bude možné prepojiť evidenciu tržieb s centrálnou databázou.

Podnikateľ má teda povinnosť toto internetové pripojenie zabezpečiť. Výnimku majú oblasti so slabým pokrytím internetu resp. pri výpadkoch, ktoré nemôže podnikateľ svojvoľne ovplyvniť. O tom ako riešiť aj takéto situácie sa viac dočítate na portáli finančnej správy.

Novela nadobúda účinnosť 1. júla 2019

Od tohto dátumu sú všetci podnikatelia, ktorí vykazujú tržby zo svojej podnikateľskej činnosti, povinní tieto tržby evidovať výhradne prostredníctvom online registračnej pokladnice (ORP) resp. virtuálnej registračnej pokladnice (VRP) pripojenej na systém eKasa prostredníctvom eKasa klient.

doplneniu tejto novely prišlo 11. júna 2019, kedy štát reagoval na situáciu na trhu spôsobenú nedostatkom nových certifikovaných pokladníc, ktoré by spĺňali zákonom stanovené podmienky.  Doplnenia vymedzujú výnimky, kedy sa za nesplnenie tejto povinnosti pokuta neudelí. Doplnenie vymedzuje tiež časové obdobie v tomto prípade je to do 31.12.2019, dokedy majú podnikatelia možnosť a čas si túto ORP zabezpečiť.

Podnikateľ, ktorý si okrem nevyhnutných náplní do tlačiarne Canon objednal aj novú ORP, resp. doplnok a táto pokladnica, doplnok mu nie je dodaný do príslušného dátumu účinnosti novely tzn. 1.júla 2019 z dôvodu prechodného obdobia na získanie certifikácie predmetnej objednanej pokladnice, môže používať svoju starú ERP aj po 1. júli 2019 ak:

požiadal o pridelenie eKasa kódu na portáli finančnej správy pred 1. júlom 2019;
• na evidenciu služieb používa ERP- tzn. hardvérovú ORP.

Ihneď však po dodaní ORP má podnikateľ povinnosť pripojiť sa k systému eKasa prostredníctvom prideleného kódu eKasa klient.

Ak podnik používa softvérovú VRP ( bezplatná aplikácia finančnej správy), výnimka sa pre tento spôsob evidencie tržieb nevzťahuje. Nakoľko neexistuje problém s napojením sa na systém eKasa.

A aké výhody vyplývajú z prechodu na online registračné pokladne z pohľadu legislatívy?

• ruší sa povinnosť servisového organizovania registračných pokladní;
• dáta sú chránené a uložené v externom dátovom úložisku;
• v prípade potreby je možné tieto dáta z úložiska získať a extrahovať;
• ruší sa povinnosť vystavovať uzávierky;
• ruší sa povinnosť vedenia knihy elektronickej registračnej pokladnice;
• jednoduchšie zavedenie pokladnice do prevádzky – online;
• upravuje sa forma pokladničných dokladov a ich povinných údajov;

Výhody pre podnikateľa

• jednoduché obstaranie kódu eKasa klient bez zbytočnej administratívy;
• pokladnicou môže byť klasická ERP s doplnkom umožňujúcim prepojenie na systém eKasa, počítač, tablet, mobil, VRP;
• pri prevádzke eKasa klient nie je potrebný a povinný servis- žiadne náklady na servis;
• zrušená povinnosť realizácie uzávierky vďaka plynulému prechodu medzi jednotlivými účtovnými dňami;
• je možné dáta kedykoľvek extrahovať napr. na daňové účely, pri podávaní kontrolného výkazu DPH sú počas doby archivácie neustále k dispozícii;

Nevýhody pre podnikateľa

• povinnosť zabezpečenia dostatočného internetového pripojenia pre potreby online vykazovania tržieb a náklady vyplývajúce na zabezpečenie internetového pripojenia;
• dodatočné náklady na doplnky a upgrade používaných elektronických registračných pokladníc;
• zodpovednosť a precíznosť pri zasielaní výkazov do systému eKasa klient;

Systém eKasa teda poskytuje výhody aj pre kupujúcich či spotrebiteľov. Umožňuje jednoduchý prístup k evidencii dokladom kupujúceho. Dokladov potrebných aj  pre daňové účely.

Systém eviduje všetky realizované výdavky vďaka čomu uľahčuje a urýchľuje dokazovanie týchto výdavkov napr. pri realizácii stavby a vyplácania úveru, pri realizácii náhrad poistného plnenia a záruk. Chráni spotrebiteľa pred podvodníkmi či nekalými praktikami v obchodných stykoch a pri predaji. Pokladničný doklad si môže spotrebiteľ overiť prostredníctvom aplikácie či na webe „Overiť pokladničný doklad“.

Táto zmena je dobrá! Prináša so sebou možno mierny chaos a úvodné komplikácie ale je „dúfajme“ zmenou k lepším zajtrajškom.

Páčil sa vám článok?