5 otázok o opaľovaní! Poznáte správnu odpoveď?

11.6.2019

Zdroj: Dr.Max

Páčil sa vám článok?

(pr) To, že slnečné lúče zvyšujú v našom tele tvorbu hormónu šťastia je už známy fakt. Ale vedeli ste, že tak ako nám slnko dokáže náladu zlepšiť, vie nám aj poriadne znepríjemniť život? Najmä vtedy, ak zanedbáme dostatočnú ochranu. Otestujte sa s lekárňami Dr.Max, či ste dobre pripravení na leto.

  1. Ktorý orgán ľudského tela je najväčší?

Správna odpoveď je koža. U dospelého človeka zaberá plochu 1,6 – 2 m2. Samotná koža váži asi 4 kg. Ak prirátame aj tuk v podkožnej vrstve, hmotnosť môže dosiahnuť až 20 % z celkovej hmotnosti človeka. Základnou funkciou kože je ochrana celého organizmu. Keďže naša koža je neustále vystavovaná vonkajším podnetom, funguje v prvom rade ako bariéra – ochrana pred mechanickými, chemickými či fyzikálnymi vplyvmi.

  1. Ako často by sme sa mali natierať opaľovacím prípravkom pri pobyte na slnku?

Ak by sme vám dali možnosti, ktorá by bola podľa vás správna. a) Postačujúce je jedno natretie. b) Aspoň každé 2 hodiny. c) Aspoň každé 4 hodiny. Prípravok na opaľovanie sa odporúča naniesť rovnomerne a v dostatočnej vrstve dvakrát po sebe minimálne 30 minút pred pobytom na slnku. Nanášanie opaľovacieho prípravku treba potom opakovať každé 2 hodiny. Je tiež dôležité sa zamerať predovšetkým na nos, uši, pery, priehlavky nôh, znamienka a jazvy. Tieto citlivé miesta je nutné starostlivo chrániť, pretože práve tam dochádza k spáleniu pokožky najrýchlejšie a najbolestivejšie.

Zdroj: Dr.Max
  1. V akom čase je u dospelých vhodné vyhýbať sa pobytu na slnku?

Toto už začína byť klišé v článkoch  o ochrane pred slnečným žiarením, no napriek tomu sa len zriedka týmto odporúčaním riadime. So slnečným žiarením je potrebné začínať postupne. Zo začiatku sa vystavujte slnku len na krátky čas a opaľovanie postupne predlžujte. Medzi 11. a 15. hodinou by ste sa mali úplne vyhýbať priamemu slnku a zdržiavať sa radšej v tieni. V tieni sa dávka UV žiarenia znižuje asi na polovicu.

  1. Do akého veku by sa deti vôbec nemali vystavovať priamemu slnku?

Kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Na druhej strane, až 58 % rodičov zaznamenalo ľahké spálenie kože u dojčiat a malých detí. Aby nebolo potrebné utekať s vaším drobcom k lekárovi so spálenou pokožkou, úpalom či dehydratáciou, majte počas slnenia na pamäti základné zásady správnej slnečnej ochrany. Deti do 6 mesiacov je ideálne priamemu slnku vôbec nevystavovať. Pri každom pobyte vonku chráňte dieťa pred priamym slnkom. Deti do 3 rokov by sa zase nemali cielene opaľovať. Sledujte čas strávený na slnku a dbajte na dôsledné a pravidelné natieranie opaľovacím prípravkom.

  1. Ako stráviť leto v pohode a užiť si slnko bez nepríjemných ťažkostí?

Ak si chcete byť istí s výberom správnej ochrany pred slnečným žiarením, radi vám s výberom poradia v ktorejkoľvek lekárni Dr.Max. V dňoch 10.-14. júna 2019 v nich navyše prebieha edukatívna kampaň Dni ochrany pred slnkom, kde vám špeciálne preškolený odborný personál poskytne užitočné rady v oblasti správnej starostlivosti o pokožku počas letných mesiacov, odporučí ako predchádzať slnečnému úpalu či prehriatiu organizmu a mnohé ďalšie. 

Zdroj: Dr.Max

Páčil sa vám článok?