V Novom Meste ukázali ako na to. S bytmi pribudne aj veľký verejný park

5.6.2018

Zdroj: Lucron Group

Páčil sa vám článok?

Nový verejný park na súkromnom pozemku, detské ihrisko, či opravená cesta, ktoré samospráva vyrokuje s developerom ako bonus pre miestnych obyvateľov – na Slovensku takáto prax ešte stále nie je samozrejmosťou. Je to škoda, no niekoľko pozitívnych prípadov sa predsa len nájde.

Niečo podobné sa napríklad podarilo realizovať v bratislavskom Novom Meste, kde starosta Rudolf Kusý presadil vytvorenie doteraz najväčšieho verejného parku na súkromnom pozemku v Bratislave. Spoločnosť Lucron Group, ako developer projektu Urban Residence na Račianskej ulici, vyšla v ústrety aj ďalším požiadavkám občanov, ktorí už čoskoro v novej štvrti privítajú nových susedov.

Kúsok za Račianskym mýtom smerom do Rače ožíva okolie bývalej železničnej stanice Filiálka. Budovy projektu Urban Residence začínajú vytvárať kompaktnú mestskú štvrť na miestach, ktoré boli ešte donedávna nebezpečné a špinavé. Prvé plány s týmto územím mala už v roku 2005 rakúska spoločnosť Wien-Süd Holding Beteiligungsges. Jej projekt Nové Slovany však verejnosť neprijala. „Problémom bola najmä 29-poschodová výšková veža, ale aj zámer developera nalepiť budovy priamo k frekventovanej Februárke,“ vracia sa k prvej podobe projektu starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Zdroj: Lucron Group

Ekonomická kríza z roku 2008 ale Rakúšanov prinútila projekt predať a novým vlastníkom sa stala spoločnosť Lucron Group, za ktorou stojí luxemburský kapitál a skúsenosti z developerských projektov po celom svete. Okrem toho majú v Lucrone 15-ročné skúsenosti na slovenskom trhu a za sebou viac ako 1000 postavených bytov. Obchodný riaditeľ spoločnosti Peter Kavecký vraví, že najväčšou výzvou bola možnosť ovplyvniť podobu celej štvrte: „Cieľom bolo vytvoriť nielen pekné budovy, ale aj dobré miesto pre život, pulzujúci mestský bulvár s drobnými obchodnými prevádzkami a službami.“

​Úspešný príbeh komunikácie

Už prvé kontakty medzi samosprávou a novým developerom ukázali, že zo spolupráce môžu ťažiť všetky zúčastnené strany – teda mestská časť, jej obyvatelia aj developer. Mestská časť Nové Mesto preto zorganizovala prvé stretnutie verejnosti s novým investorom. Občania požadovali zapracovať v novom projekte 18 úprav. Napríklad vybudovanie verejného parku so športoviskom a detským ihriskom, zníženie budov na maximálne 11 nadzemných podlaží, ustúpenie budov od frekventovanej cesty, bezbariérové prepojenie Račianskej a Kukučínovej ulice a ďalšie. „Niektoré návrhy obyvateľov Februárky boli aj pre nás obohatením a inšpiráciou. Tie, ktoré vyšli z prepočtov ako ekonomicky únosné, sme sa rozhodli aj realizovať. Postupne sme si získavali dôveru,“ spomína Peter Kavecký.

Zdroj: Cyril Adamják

​Memorandum o spolupráci

Mestská časť Bratislava Nové Mesto a Lucron Group podpísali Memorandum o spolupráci, v ktorom sa zaviazali rešpektovať záujmy a potreby obyvateľov mestskej časti, dbať na vyvážený urbanistický rozvoj a súlad projektu novej výstavby s platným územným plánom, prispieť k integrácii novej štvrte do okolitého prostredia prostredníctvom nových peších prepojení a cyklotrás a poskytnúť obyvateľom novej štvrte a existujúcim obyvateľom mestskej časti primeranú občiansku vybavenosť a priestor na odpočinok a trávenie voľného času.

Nasledovalo ďalšie stretnutie verejnosti s investorom a mestskou časťou a predstavenie upraveného projektu, ktorý si kládol za cieľ priniesť veľkorysý verejný priestor, kultivované prostredie a služby pre všetkých obyvateľov štvrte. „Osobne som najviac ocenil, že sme sa dohodli na vybudovaní najväčšieho verejného parku na súkromnom pozemku v Bratislave s rozlohou 6000 štvorcových metrov, ktorý postaví a zaplatí developer na svoje náklady,“ hovorí starosta Kusý.

Návrat služieb a obchodov

Jednou z požiadaviek obyvateľov bolo aj vytvorenie nových priestorov pre malé obchodné prevádzky a služby. Po mnohých rokoch sa tu opäť objaví drogéria, farmárska predajňa, mäsiarstvo, kaviarne a reštaurácia, ale aj lekáreň alebo ambulancia všeobecného lekára. Štandardom je bezbariérovosť a pohodlná prístupnosť.  „Dialóg, ktorý sme vyše roka viedli s mestskou časťou Bratislava Nové Mesto a jej obyvateľmi, priniesol taký výsledok, s ktorým môžeme byť všetci spokojní,“ konštatuje Peter Kavecký. Ďalšie zmeny oproti pôvodnému projektu opäť hodnotí starosta Kusý: „Výstavba ustúpila od ulice o celé tri metre a vznikol tak priestor aj na cyklotrasu, chodník a zeleň.“

Cyril Adamják

 

Páčil sa vám článok?