Turné plodnosti s Bocianom už po deviatykrát

27.6.2017

Zdroj: www.bocianoviny.sk

Páčil sa vám článok?

(pr) Prečo pribúdajú problémy s plodnosťou a čo je gynobox?

Až príliš často sme svedkami toho, že plánovanie v zmysle "teraz antikoncepcia, dieťa neskôr", je pre mnoho žien po tridsiatke hazard s plodnosťou. Vek prvorodičky v najväčších slovenských mestách sa radikálne blíži k číslu 30. Priemerný počet detí v týchto mestách je najnižší a v roku 2100 bude obyvateľov Slovenska sotva 3,6 milióna. Čo je hlavným dôvodom nízkej pôrodnosti a problémov s plodnosťou?

Na schopnosť otehotnieť či donosiť zdravé dieťa okrem veku a tým aj prirodzene zníženej plodnosti oboch partnerov vplývajú aj infekcie, sexuálne prenosné ochorenia, kvalita sexuálneho vzťahu, hygiena, stres či výber čistiacich prostriedkov. Práve preto vznikol #gynobox a od októbra 2017 aj stránka www.gynobox.sk, kde svoj domov na sieti nájdu ženské veci, hygiena a všetko od zápalov, zrastov, sexuálnych problémov až po úplne nové informácie o antikoncepcii, tabletke po či vaginálnej suchosti.

Zdroj: www.bocianoviny.sk

Aktuálne má problém s plodnosťou každá ôsma žena. Napriek tomu, ako ukazujú prieskumy Občianskeho združenia Bocian, si ženy myslia, že rodiť po štyridsiatke nie je žiadny problém. O ochrane reprodukčného zdravia, kvalite spermií či zlepšení ovulácie vedia katastrofálne málo a poruchy plodnosti často riešia na nevhodnom mieste, čiže v centrách asistovanej reprodukcie, hoci by sa ich cesta za dieťaťom mala začať u andrológa. Alebo sa spoliehajú na “lahôdky” z internetu, ktoré uľavia len ak ich peňaženke.

Množstvo informácii o bolestivej menštruácii, zápaloch, HPV, oslabenom panvovom dne, opakovaných potratoch či problematickom spermiograme, o vplyve stresu, ale aj o moderných vyšetreniach plodu pred pôrodom, pomôckach pri pôrode či problémoch pri dojčení vám opäť prezradí edukačná roadshow Turné plodnosti, ktorú na Slovensku už po 9. krát organizuje práve Občianske združenie Bocian.

V Bratislave sa podujatia pre verejnosť uskutočnia vo štvrtok, 29. 6. na Poštovej ulici od 14.00 do 15.30 hod. a v Primaciálnom paláci, v Sieni Archa na Uršulínskej 6 od 16.00 do 18.30 hod. aj s prednáškami na témy: Ako nám môže pomôcť genetika pri riešení porúch plodnosti?, Aj kalciový sirup môže chutiť skvele a Výhody dojčenia a alternatívne podávanie materského mlieka.

Každý dostane aktualizované 9. vydanie Predmaterskej knižky, množstvo užitočných vzoriek a rád.

Občianske združenie Bocian pomáha bocianom lietať už od roku 1999. Viac sa dozviete na fb stránke OZ Bocian a na www.bocianoviny.sk.

Najlepšou správou je, že informované páry sa želaného tehotenstva a bábätka dočkajú skôr ako ostatní. Aj nesprávne položená otázka je stokrát lepšia ako žiadna.

www.bocianoviny.sk

Páčil sa vám článok?