Začína Študentská kvapka krvi: Potrvá mesiac a osloviť chce najmä prvodarcov

14.10.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Hashtagom #nevyhovarajsa odštartoval Slovenský Červený kríž 24. ročník Študentskej kvapky krvi. Kampaňou chce osloviť najmä prvodarcov z radov študentov i mladých ľudí a zároveň zdôrazniť význam pravidelného darovania krvi. Prvý mobilný odber bude 15. októbra 2018 na Fakulte architektúry STU na Námestí slobody v Bratislave.

Do kampane sa svojimi krátkymi videami pridali známi i neznámi ľudia, vyzývajúci prostredníctvom sociálnych sietí tých, ktorí ešte váhajú pri rozhodnutí darovať krv.

 Darovať krv môžete  od 8. hodiny do 11. hodiny. „Rada by som povzbudila všetkých, ktorí môžu darovať krv a zatiaľ sa nerozhodli. Urobte tak. Pamätám si na moje prvé darovanie krvi. V jeden deň ma zastavila kolegyňa pri kopírke a vyzvala ísť darovať krv spolu s ňou. Bola mimoriadne presvedčivá a ja som si uvedomila, že moje doterajšie dôvody boli len výhovorky,“ hovorí Mgr. Zuzana Rosiarová Kesegová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

„Až keď vidíte blízkeho človeka bojovať o vlastný život, keď vidíte, ako sa mu uľaví po transfúzií, až potom pochopíte, načo je dobré darovať krv. Som hrdý na študentov i kolegov Slovenskej technickej univerzity, že sa aktívne a opakovane zapájajú do Študentskej kvapky krvi®. Tento rok štartuje kvapka v pondelok na Fakulte architektúry, ale mobilné odbery u nás pokračujú i ďalšie dni - v utorok na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie, v stredu na Stavebnej a vo štvrtok na Strojníckej fakulte,hovorí rektor STU Robert Redhammer.

Krv môžete darovať každý pracovný deň na všetkých odberových miestach Národnej transfúznej služby SR, vo vyhradených dňoch na oddeleniach  hematologicko-transfúznych oddelení nemocníc a na miestach mobilných odberov.           

A aké sú podmienky darovania? Darcom krvi sa môže stať každý človek, ktorý dosiahol minimálny vek 18 rokov, má potrebnú hmotnosť 50 kg a spĺňa základné zdravotné požiadavky. V deň odberu by sa mal darca dobre najesť, nemal by prísť nalačno. Tesne pred odberom by mal vypiť aspoň pol litra tekutín. Nemal by minimálne 8 hodín fajčiť. Nemal by 12 až 14 hodín piť alkohol. Pred plánovaným odberom by si mal darca dopriať oddych.

Študentská kvapka krvi sa začína 15. októbra a potrvá až do 16. novembra 2018.

Všetky informácie o aktuálnych odberoch a o podmienkach darovania krvi nájdete na stránke www.redcross.sk, či na Facebooku Slovenský Červený kríž  - Spolu pomôže.

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?