Mestskí policajti spolu so štátnymi si tentokrát posvietili na vodičov - ako dopadla kontrola prostriedkov MHD?

25.5.2018
Mestská polícia potrebuje podľa poslancov nutne reformu - 2519913
Páčil sa vám článok?

Hliadky Mestskej polície hl. mesta SR Bratislavy sa zúčastnili osobitnej kontroly, ktorú zrealizovali príslušníci Krajského dopravného inšpektorátu KR PZ v Bratislave. V priebehu včerajšieho dopoludnia sa zamerali na kontrolu dodržiavania zákona o cestnej premávke a to aj spolu s kontrolnými pracovníkmi Dopravného podniku mesta Bratislavy.

Okrem plnenia obvyklých úloh sa príslušníci Mestskej polície hl. mesta SR Bratislavy  a príslušníci Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave  v rámci tejto osobitnej kontroly zamerali  najmä na jazdu a státie vo vyhradených jazdných pruhoch pre vozidlá MHD a cyklistov. No neriešili len týchto priestupcov, ale v súlade so zákonom č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave sa venovali aj dodržiavaniu  predpisov pre prevádzkovanie  vozidiel MHD a činnosti  vodičov MHD. Kontrole sa nevyhli ani taxikári.

Výsledkom 4-hodinovej kontroly bolo zistených 22 priestupkov, ktorých sa dopustili 20 vodiči vozidiel na miestach vyhradených pre BUS pruhy a 2 vodiči vozidiel na cyklotrasách,  za čo boli  riešení v súlade so zákonom.

Skontrolovaných bolo 24 prostriedkov MHD, ich vybavenosť, technický stav, skontrolovaní boli aj samotní vodiči MHD, či majú potrebné doklady k vedeniu vozidiel MHD, či nepožili pred alebo počas jazdy alkoholické nápoje, ako aj to, či jazdia vo vyhradených jazdných pruhoch. Táto kontrolná činnosť v rámci vodičov a vozidiel MHD skončila bez závad.

Celkovo však bolo na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky zistených 98 priestupkov, pričom  39 vodičov bolo riešených za ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky, nemalý počet vodičov prekročil povolenú rýchlosť, alebo jazdili nesprávnym  spôsobom, až 14 vodiči telefonovali a našli sa aj takí, ktorí mali zlý technický stav vozidla. Všetkých priestupcov riešili  na kontrole zúčastnené subjekty v súlade s platnou legislatívnou.

Vrchný komisár Ing. Ivan Lechner, náčelník Mestskej polície hl. mesta SR Bratislavy povedal: „Nejde nám len o to, aby bežní účastníci cestnej premávky  dodržiavali pravidlá, ale aby ich dodržiavali aj tí, ktorí vedú vozidlá MHD, alebo vykonávajú profesionálnu prepravu osôb a vecí. Našou snahou je, aby aj cestujúci v MHD sa cítili komfortne a bezpečne.“

(ts, ars, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?