VIDEO: Adventný kalendár č.4 – Šťastné a Veselé Vianoce Mariána Čekovského a spol.

20.12.2017

Zdroj: Viva musica

Páčil sa vám článok?

Už len štyri dni zostávajú do najkrajších sviatkov roka. My si čas čakania na Štedrý deň krátime najpopulárnejšími vianočnými skladbami. Dnes si predstavíme videoklip k pesničke Šťastné a Veselé Vianoce, ktorú urobil hudobník Marián Čekovský na text Vlada Krausza a naspievalo ju viacero známych slovenských spevákov.

„Pesničku som zložil ešte v roku 2006, keď som si povedal, že každý správny muzikant by mal mať aspoň jednu vianočnú skladbu,“ povedal pre Bratislavské noviny hudobník Marián Čekovský, ktorému s aranžmánmi piesne pomáhal gitarista Peter Tomek. Najskôr vznikla rozhlasová nahrávka a to tak, že celú pieseň naspieval najskôr sám každý z oslovených interpretov, ktorými boli Mirka Partlová, Peter Cmorik, Zdenka Predná, Zuzana Smatanová, Patrícia Janečková, Anita Soul a Peter Lipa. „Interpretov som vyberal ja a všetci oslovení umelci súhlasili, čo bola pre mňa veľká pocta,“ hovorí Čeky. Hudobný podklad im nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, hoci v klipe Tomáša Zavarského sa napokon objaví ako sprievod skupina Cigánski diabli. Videoklip vznikal priamo v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu vyše 15 hodín, ale výsledok určite stál za to, čoho dôkazom je aj 3,2 milióna prehratí na Youtube. Pieseň Šťastné a veselé Vianoce sa nachádza aj na albume Priatelia Vianoc, ktoré vzniklo v roku 2013 pre spoločnosť LIDL. Vedúci úseku komunikácie LIDL-u Tomáš Bezák povedal, že samotná myšlienka takéto niečo zrealizovať sa zrodila na ich strane. „Pre tento projekt sme sa rozhodli z toho dôvodu, že hoci nemáme klasický lojalitný program, viackrát ročne ponúkame zákazníkom darčeky ako poďakovanie za ich nákup. Darčeky sa snažíme voliť tak, aby boli pre ľudí užitočné a aby sa k nim aj po čase radi vracali – príkladom sú kuchárske knižky, audiorozprávky či práve toto vianočné CD. Jeho náklad bol šesťciferný a mohol ho získať každý zákazník, ktorý počas silného vianočného obdobia nakúpil u nás aspoň za 20€. Aj s odstupom štyroch rokov hodnotíme tento projekt ako úspešný. Teší nás, že si titulná pieseň našla svojich fanúšikov a stále je veľmi populárna. Tradične ju počas Vianoc „zavesíme“ aj na náš Facebook.“

Na záver ešte pripomeňme, že na albume Priatelia Vianoc sa nachádza 11 unikátnych skladieb v podaní 22 slovenských interpretov. Výber známych kolied a piesní poskladal hudobný dramaturg Matej Drlička a na CD sa nachádza slovenská verzia skladby White Christmas v podaní Mirky Partlovej a Jána Koleníka, koleda Búvaj dieťa krásne od Petra Lipu, Pesnička Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! naspievaná Celeste Buckingham, Peter Cmorik prespieval krásnu Hallelujah a Anite Soul pomáhal so skladbou Modré Vianoce skvelý hudobník Eugen Botoš. Známy hit Jingle Bells naspievala trojica Marián Čekovský, Michal Hudák a Lukáš Latinák. Zdenka Predná spolu so Silviou Šarköziovou a Cigánskymi diablami nahrali piesne Daj Boh šťastia tejto zemi a Poďme chlapci do Betléma. Zuzana Smatanová naspievala River, Nela Pocisková Ave Mariu a Tichú noc naspievali ako dueto operní speváci Patrícia Janečková a Filip Tůma.  

(ars, foto: abn, video: youtube)

Páčil sa vám článok?