Ceny za služby spojené s bývaním tento rok porastú

10.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že všetci dodávatelia služieb spojených s bývaním hovoria o minimálnom zdražení, na domácom rozpočte za celý rok sa to prejaví štvorcifernou sumou.

Ide totiž o zdraženia zhruba na úrovni dvoch percent, čo predstavuje dvadsať korún na každú tisícku. Už dnes však vlastník dvojgarsónky zaplatí za tieto služby mesačne okolo päťtisíc korún, tento nárast preň bude teda znamenať dvanásť stovák za rok. Ako rástli a ako porastú ceny?

VODA

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) napríklad zatiaľ nemôže presne stanoviť medziročný rast, vývoj cien vodného a stočného v roku 2007 totiž ovplyvnilo rozhodnutie Úradu na reguláciu sieťových odvetví neskôr zrušené súdom.

Vedenie BVS porovnáva s rokom 2006 - v tom prípade sa zvyšuje cena za vodu o 1,74 % za stočné o 0,44 %. V porovnaní s vlaňajškom aj po neskoršom zvýšení cien by to bolo oveľa viac ako 2 percentá. Občan v roku 2008 zaplatí za kubík vody 27,85 Sk a za odvedenie kubíku odpadovej vody 27,01 Sk.

Hovorca BVS Zenon Mikle v súvislosti s týmto upozorňuje na dva fakty - od začiatku tohto roku robia odpočty vodomerov externí aj interní pracovníci BVS, ktorí sa musia preukázať identifikačnou kartou. Majú len odpísať stav vodomerov, nie sú oprávnení na žiadne finančné transakcie! Teda nevracajú preplatky a nevyberajú nedoplatky, pozor na podvodníkov. Druhé upozornenie - kto neumožní prístup k vodomeru, musí jeho stav nahlásiť sám, v opačnom prípade sa mu naúčtuje spotreba odhadom podľa predpokladaného odberu.

ELEKTRINA

Za elektrinu platíme viac už od prvého decembra. Vtedy totiž západoslovenská energetika dostala výmer ÚRSO platný od 30. novembra 2007 na celý rok 2008. Táto spoločnosť, ktorá zásobuje elektrinou aj Bratislavu, zvýši cenu v priemere o 1,95 %, čo je síce najmenej na Slovensku, ale aj tak to znamená niekoľko stovák korún ročne na domácnosť. Hovorca rozvodnej spoločnosti Peter Kimijan uvádza dokonca, že zákazníci v kategóriách D1 a D2, čo je 80 % spotrebiteľov, zaplatia ročne o 15, resp. 200 korún menej.

KOMUNÁLNY ODPAD

K nárastu cien za služby spojené s bývaním prispela najmenej spoločnosť Odvoz a likvidáciu odpadu (OLO). Tá v priebehu roku 2007 svoje služby priamo nezdražila, len na základe prokurátorského rozhodnutia stiahla veľkokapacitné kontajnery a na obnovu tejto služby sa čaká zároveň o novelou všeobecne záväzného nariadenia na narábanie s odpadmi. V decembri však mestské zastupiteľstvo zvýšilo koeficient na vyrátanie váhy odpadu v zberných nádobách, čím nepriamo zvýšilo ceny za likvidáciu odpadu.

PLYN

Cena za dodávku zemného plynu pre domácnosti sa od 1. januára 2008 v priemere nezmenila. V jednotlivých tarifách D1 až D4 dochádza len k miernym úpravám sadzieb nahor i nadol. Rozhodol o tom 30. novembra 2007 ÚRSO. Cena za dodávku zemného plynu budú od budúceho roku prvýkrát vyjadrené v korunách za kilowatthodinu (Sk/kWh) namiesto doteraz používaného vyjadrenia v korunách za meter kubický (Sk/m3) a bude dvojzložková. Tvorí ju fixná mesačná sadzba a sadzba za odobratý plyn.

Vyplýva to zo zákona o energetike v jeho posledných úpravách. Ani táto okolnosť sa však domácností nedotkne. Na ilustráciu - 1 m3 plynu predstavuje približne 10,55 kWh. Konkrétne prepočty spotreby každého individuálneho odberateľa zemného plynu budú súčasťou vyúčtovacích faktúr. Spotrebu zemného plynu však budú mať všetci zákazníci vyhodnotenú v m3.

Prechod na tento spôsob účtovania umožní zohľadniť odlišnosti pri dodávke plynu a urobí cenu spravodlivejšou. SPP aj v tomto roku bude pre zákazníkov starších ako 65 rokov, ktorí odoberajú plyn v kategóriách D2 a D3, poskytovať zvýhodnenie Senior.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?