Na Františkánskom námestí bude aj divadlo

28.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto chce ešte tento rok začať s rekonštrukciou parteru a pivníc historického objektu na Františkánskom námestí 7. Ide o jeden z posledných domov v historickom jadre Bratislavy, ktorý má vo vlastníctve Staré Mesto.

Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský verí, že sa po rekonštrukcii podarí zachovať funkcie, ktoré by spĺňali predstavy mestskej časti o využití parteru tohto mestského domu. Takto o ňom hovorí aj vypracovaná architektonická štúdia, ktorá zachováva kultúrno-historické a architektonické hodnoty objektu ako kultúrnej pamiatky a hodnoty prostredia, pričom využíva jeho danosti situovania v najcentrálnejšej polohe Bratislavy.

Historický objekt by mal poskytovať zázemie pre aktivity, ktoré mestská časť začala pred časom rozvíjať na Hlavnom a Františkánskom námestí. Na zastavanej ploche takmer 900 m2 by mala vzniknúť výstavná a prezentačná sieň s libressom, predajňa atraktívneho tovaru a suvenírov, Snack bar a Vináreň Stará Rychta s kapacitou asi 50 miest. Súčasťou zrekonštruovaného domu bude aj divadlo malých javiskových foriem, ale aj verejné záchody, ktoré v tejto časti mesta akútne chýbajú. Po rekonštrukcii bude päť nových prevádzok slúžiť mestu. Niektoré zostanú v jeho správe, niektoré budú pravdepodobne zverené do prenájmu.

Dom na Františkánskom námestí, ktorý je kultúrnou pamiatkou, má časti muriva zo stredoveku, ďalšie časti objektu vznikali postupne v priebehu storočí. Jeho rekonštrukcia sa dotkne najmä vlhkosťou a inými poruchami narušených konštrukcií v pivničných priestoroch, zmení sa aj dispozičné riešenie vzhľadom na nové využitie.

Úprava uličnej fasády v parteri si vyžiada výmenu okenných a výkladových výplní, omietky a nápisov. V dvorovej časti dôjde k rekonštrukcii fasád a narušených pavlačí. Plocha prejazdov a dvorov bude vydláždená kamennou dlažbou. Po rekonštrukcii objektu na Sedlárskej 1 sa ráta, že oba domy bude v dvorovej časti spájať vnútrobloková pasáž.

(mil)

ILUSTRÁCIA - N-ART

Páčil sa vám článok?