Počet onkologických pacientov je stále vyšší, bránami onkologického ústavu prejdú desaťtisíce ľudí

5.2.2024
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

V roku 2023 prešlo bránami najvyššieho špecializovaného onkologického pracoviska na Slovensku vyše 42 000 pacientov. Stúpajúcu tendenciu zaznamenal Národný onkologický ústav tiež v počte 9 515 hospitalizovaných pacientov, čo bolo o 6 percent viac ako v roku 2022. Informovala nás o tom hovorkyňa NOÚ Patrícia Kubicová.

Svetový deň boja proti rakovine si každoročne pripomíname 4. februára. Celosvetovo sa ročne diagnostikuje približne 20 miliónov nádorových ochorení. Každý rok pribudne približne 40 000 Slovákov chorých na rakovinu. Medzi najčastejšie onkologické ochorenia na Slovensku u mužov patrí karcinóm prostaty, karcinóm hrubého čreva a konečníka a karcinóm pľúc. U žien dominuje karcinóm prsníka, na druhom mieste je karcinóm hrubého čreva a konečníka a na treťom karcinóm tela maternice.

„V roku 2023 Národný onkologický ústav dosiahol v mnohých medicínskych výkonoch vyššie údaje ako pred
pandémiou v roku 2019. Aj počas náročných pandemických rokov sme poskytovali zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime na očakávanej kvalitnej úrovni. Naše špičkové tímy sú vyhľadávané pre svoj odborný a ľudský prístup, ako aj snahu neustále na sebe pracovať a vzdelávať sa. Za každou liečbou je ich obetavá, namáhavá práca a trpezlivosť. Vďaka patrí všetkým kolegom a zamestnancom našej nemocnice,“ priblížil riaditeľ NOÚ Tomáš Alscher.

Na Oddelení ambulantnej chemoterapie smev roku 2023 podali 28 014 chemoterapií, čo je o 3 075 viac ako v roku 2022, to predstavuje doposiaľ najväčší medziročný nárast, až o 12,3 percenta. Aj keď ide o najväčšie pracovisko na Slovensku, plánujú ho rozšíriť, aby pri stúpajúcom počte pacientov dokázali zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. V minulom roku podali na oddelení radiačnej onkológie 23 416 rádioterapeutických liečob. Výkonnostný režim v ústave potvrdzuje tiež 3 197 chirurgických a gynekologických operačných výkonov a zákrokov uskutočnených v roku 2023, čo znamená medziročný nárast o 8,2 percenta.

V starostlivosti o onkologických pacientov zohrávajú významnú úlohu tiež klinické skúšania (KS). Umožňujú pacientom dostať sa k novej a častokrát aj finančne náročnej inovatívnej liečbe. Vďaka KS sa k bežnému použitiu môžu dostať lieky, ktoré zlepšujú zdravotný stav pacientov, prípadne ich dokážu z ochorenia úplne vyliečiť. V prípade rakoviny je dôležité aj znižovanie toxicity liečby. Súčasťou KS sú Biobanky pre ľudské vzorky, ktoré sú vzácnym zdrojom poznatkov biomedicínskeho výskumu.

„Vďaka Biobanke môžu naši aj zahraniční vedci nachádzať súvislosti vzniku ochorení a efektívnejšie im predchádzať. Biobanka v rámci Jednotky translačného výskumu v Národnom onkologickom ústave pomáha pri výskume zistiť príčiny vzniku onkologického ochorenia, ako aj pri výskume odpovedi na rôzne liečebné modality, toto je umožnené najmä vďaka našim pacientom s rôznymi onkologickými diagnózami, ktorí nám poskytli biologický materiál,“ zdôraznil námestník pre zdravotnú starostlivosť Jozef Dolník.

Zákernosť mnohých onkologických diagnóz spočíva v tom, že sa v počiatočných štádiách často vôbec neprejavujú. Základným faktorom úspešnej liečby je včasná diagnostika ochorenia a včasné nasadenie liečby. Z mnohých onkologických diagnóz sa stávajú chronické choroby. Preto sa aj mnohí lekári NOÚ angažujú v oblasti osvety a apelujú na ľudí, aby dbali o svoje zdravie, absolvovali preventívne prehliadky u všeobecného lekára a gynekológa ako aj onkologický skríning tzv. onkokontrolu (www.onkokontrola.sk - vyhľadávanie ochorenia u bezpríznakových ľudí v skorom štádiu formou vhodného skríningového testu) rakoviny hrubého čreva a konečníka; karcinómu prsníkov a karcinómu krčka maternice.

(ms)

Páčil sa vám článok?