Ceny vodného a stočného tlačia nahor investície

14.12.2006
Páčil sa vám článok?

Zámer zvýšiť ceny vodného a stočného, o ktorom sme už informovali, viedol niektorých našich čitateľov k otázke, či je tento krok nevyhnutný, keď Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) je zisková.

S touto otázkou sme sa obrátili priamo na BVS. Jana Štulajterová z tlačovo-komunikačného odboru vodárenskej spoločnosti v reakcii poukázala na to, že celý zisk BVS sa použije na ďalšiu výstavbu, dostavbu a rekonštrukciu infraštruktúry. Z údajov, ktoré nám poskytla, vyplýva, že vodárenská spoločnosť neobhospodaruje len vodovodné siete, kanalizáciu a čistiarne odpadových vôd v Bratislave, ale aj na Záhorí a v Predhorí, teda na územiach, kde pôsobia prevádzkové správy Bratislava - vidiek a Senica.

Na rozdiel od Bratislavy, kde je vodou z verejného vodovodu zásobovaných 99,9 percenta obyvateľov, na území, ktoré spravuje prevádzková správa Bratislava - vidiek, je to len 75,3 percenta a na území, ktoré spravuje prevádzková správa Senica, je to 81,4 percenta. Ešte nepriaznivejšie vyznieva porovnanie Bratislavy a vidieka v prípade odkanalizovania odpadových vôd.

Zatiaľ čo v Bratislave je na verejnú kanalizáciu napojených 98,5 percenta obyvateľov, na území, ktoré spravuje prevádzková správa Bratislava - vidiek, je to len 33,6 percenta z počtu všetkých obyvateľov a na území, ktoré spravuje prevádzková správa Senica, je to 45,2 percenta obyvateľov. „V mnohých obciach nie je vodovod a kanalizácia,“ uviedla J. Štulajterová. „Ich vybudovanie si vyžaduje veľké investície.“

Pripomeňme, že podľa nedávneho vyjadrenia generálneho riaditeľa BVS Daniela Gemerana spoločnosť v tomto roku plánuje investície v objeme 550 miliónov korún, ktoré budú vložené do modernizácie a rozširovania vodnej a kanalizačnej siete. BVS je aj v súčasnosti zisková, v tomto roku sa výška zisku odhaduje na 300 miliónov korún. D. Gemeran vyslovil predpoklad, že celý zisk sa bude investovať a spoločnosť nebude akcionárom vyplácať nijaké dividendy. Spoločnosť je schopná z vlastných zdrojov pokryť investície do 750 miliónov korún, na financovanie dlhodobých investícií plánuje použiť aj prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Investovať však budú len v takej miere, aby to neohrozilo potreby spoločnosti a nevyvolávalo neúmerný tlak na rast cien vodného a stočného. Investičná politika BVS sa prispôsobí požiadavkám vyplývajúcim z plnenia Prístupovej zmluvy s Európskou úniou a zameria sa okrem iného na dobudovanie rozvodnej siete.

Páčil sa vám článok?