HIV: Viete, koľko u nás ročne pribudne nových prípadov?

27.5.2023
0

Zdroj: TASR - Ivan Majerský

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku vlani pribudlo 103 nových prípadov HIV infekcie, ich počet bol oproti roku 2021 nižší. Vyplýva to z údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Daša Račková.

U občanov SR počas roka 2022 diagnostikovali a epidemiologicky vyšetrili 80 nových prípadov HIV infekcie, 76 u mužov a štyri u žien. U cudzincov pri ich pobyte na Slovensku bolo hlásených 23 nových prípadov, pričom 16 u mužov a sedem u žien. "To predstavuje 22,33 percenta z prípadov zachytených v roku 2022 v SR," poznamenala Račková.

Dodala, že vlani bolo zároveň diagnostikovaných a hlásených deväť prípadov syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS) a päť úmrtí pacientov s HIV infekciou.
HIV je vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Napáda imunitný systém človeka, a tak znižuje obranyschopnosť voči ochoreniam.

Terminálnym štádiom HIV infekcie je ochorenie AIDS – syndróm imunitnej nedostatočnosti, keď sa objavujú mnohé zdravotné ťažkosti, infekcie, ktoré za normálnych okolností ochorenie nespôsobia, lebo ich zdravý organizmus zvládne, a onkologické ochorenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?