Radíme: Ako ich spoznáme a čo robiť pri kŕčoch z horúčky u dieťaťa?

1.2.2023
0

Zdroj: TASR - Marián Vladovič

Páčil sa vám článok?

Kŕče z horúčky, alebo febrilné kŕče, vznikajú pri prudkom náraste telesnej teploty u detí vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov. Ak sa u dieťaťa objavia prvýkrát, je treba volať záchranku. Upozornilo na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Kŕče trvajú menej ako 15 minút a medzi ich prejavy patria napríklad svalové zášklby, symetricky na oboch stranách tela, tras. "Dieťa môže pri nich vracať, pomočiť sa či upadnúť do bezvedomia," doplnilo ministerstvo. Po ich skončení dieťa podľa neho často okamžite zaspí.

Počas febrilných kŕčov odporúča zachovať pokoj, nepodávať dieťaťu žiadne lieky, kontrolovať dýchanie a uložiť dieťa do stabilizovanej polohy. "Ak dieťa prestane dýchať, zatraste ním, prípadne ho zľahka udrite po chrbte a začnite oživovať. Volajte prvú pomoc na tiesňovom čísle 155," doplnil rezort.

Upozornil, že pravidelným meraním telesnej teploty a včasným znížením horúčky sa predíde jej náhlemu vzostupu. Zároveň sa zníži riziko vzniku febrilných kŕčov.

Pri horúčke u detí je potrebné merať teplotu na rovnakom mieste a rovnakým teplomerom. Ak sa meria v konečníku, je o pol stupňa vyššia, ako teplota meraná v podpazuší alebo uchu. Teplotu je potrebné u detí znižovať, ak je vyššia ako 38 stupňov Celzia. Ak je dieťa plačlivé a ubolené, znižuje sa aj nižšia telesná teplota.

(TASR)

Páčil sa vám článok?