Dobrá správa: Univerzitná nemocnica Bratislava čerpá eurofondy, nakupuje prístroje za milióny

27.1.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Vďaka projektu Integrovaný regionálny operačný program (IROP), ktorý predstavuje pomoc z fondov EÚ, môže Univerzitná nemocnica Bratislava vôbec prvýkrát čerpať eurofondy v hodnote až 18,5 milióna eur.

Ako nás informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská, časť peňazí už bola využitá na nákup prístrojového vybavenia a modernizáciu priestorov. Od polovice minulého roka postupne prichádzajú prvé prístroje do nemocnice.

„Medzi moje priority v rámci skvalitnenia poskytovania zdravotnej starostlivosti patrí aj efektívne čerpanie eurofondov. Tento projekt považujem za jedinečnú príležitosť pre masívnu obnovu prístrojového vybavenia a tiež vybudovania nových, moderných priestorov, ktoré budú slúžiť pacientom a kvalita zdravotnej starostlivosti sa aj týmto posunie opäť o level vyššie. Vďaka interným zmenám a realizovaním správnych nastavení, a aj vďaka intenzívnej komunikácii s naším zriaďovateľom už teraz môžeme hovoriť o projekte, ktorý z najväčšej slovenskej nemocnice urobí modernejšie miesto s ešte kvalitnejším poskytovaním zdravotnej starostlivosti našim pacientom.“ povedal riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Z eurofondov plánuje nemocnica nakúpiť takmer 2.000 prístrojov a vybudovať nové moderné a multifunkčné operačné sály. V súčasnosti prebieha vyhodnocovanie ponúk v súťaži verejného obstarávania na vybudovanie spondylochirurgie, nákup anesteziologických prístrojov a tiež defibrilátorov v hodnote 10.513.417 eur. V priebehu niekoľkých týždňov majú byť nemocnici dodané operačné mikroskopy, vyšetrovacie jednotky a tiež zubolekárska zostava, ktorá bude súčasťou prístrojovej obnovy na Klinike ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v Nemocnici Ružinov. Všetky tieto prístroje sú v hodnote takmer milión eur. Ešte v januári budú vyhlásené ďalšie súťaže na verejné obstarávanie v hodnote viac ako 5.694.000 eur, do ktorých spadajú endoskopické prístroje, sterilizačná technika, RTG prístroje, ale aj zariadenie kuchyne.

V najbližších týždňoch pribudnú na pracoviská novorodeneckých oddelení nové resuscitačné lôžka pre novorodencov a na gynekologické kliniky zase hybridné pôrodné lôžka.

„Veríme, že takto postupne zmodernizujeme všetky pracoviská v našej nemocnici a zefektívnime tak nielen prácu našich zdravotníkov, ale benefitovať z tejto investície budú predovšetkým naši pacienti," dodal Mayer.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie