Nová sociálna služba v BSK: Využíva monitorovacie hodinky, ktoré privolajú pomoc

14.11.2022
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) spustili novú sociálnu službu, využíva náramkové monitorovacie hodinky. Tie sledujú stav osoby v domácom prostredí a v prípade potreby zabezpečia okamžitú pomoc.

Určená je pre ľudí, ktorí sa napriek svojmu nepriaznivému zdravotnému stavu ešte vedia o seba postarať, ale potrebujú nad sebou istý stupeň kontroly. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Osoba obdrží signalizačný náramok, ktorý sa podobá hodinkám. Obsahujú množstvo senzorov a jedno tlačidlo, ktoré sa po stlačení automaticky spojí s dispečingom. Vyškolení pracovníci okamžite riešia momentálnu situáciu s osobou priamo hovorom cez hodinky," uviedla Forman. Priblížila, že hodinky napríklad monitorujú zdravotný stav ako činnosť srdca, meranie tlaku či obsahujú aj senzor pádu. "Pri páde a následnej strate vedomia príde hlásenie s polohou osoby do dispečingu, kde pracovníci okamžite riešia danú situáciu," doplnila.

Hodinky podľa Forman fungujú v rámci celej republiky a hovory s dispečingom sú bezplatné. BSK poskytuje na prevádzku finančný príspevok 40 eur na jednu osobu na mesiac. Do pilotného projektu sú zapojení obyvatelia bratislavských mestských častí Ružinov a Staré Mesto. Forman spresnila, že osoba, ktorej sa služba poskytuje, platí úhradu tri eurá mesačne.

"V prípade záujmu o poskytovanie tejto sociálnej služby je potrebné podať na BSK žiadosť a k nej priložiť potrebné potvrdenie od ošetrujúceho lekára o nepriaznivom zdravotnom stave," podotkla.

(TASR)

Páčil sa vám článok?