Požiar môže skomplikovať aj zaprataná chodba v paneláku

17.9.2022

Zdroj: Marcelito Rečinský

Páčil sa vám článok?

Stačí jedna zaprataná chodba v bytovom dome a v prípade požiaru môže prísť k tragédii. Hasiči by sa v prípade zapratanej chodby nedostali včas k zdroju ohňa a ohrozeným osobám. Hromadenie vecí v spoločných priestoroch patrí k tolerovaným nerestiam života v bytových domoch. Bežnou súčasťou chodieb sú kvetináče kočíky, bicykle či veľké skrine. Vynaliezavosti využiť voľný priestor by však malo v bytových domoch odzvoniť. V záujme všetkých obyvateľov. Na problém upozorňuje Karlova Ves na sociálnej sieti.

Na čo sú chodba a schodisko určené? Ide o prístupovú cestu k bytom. V prípade požiaru alebo inej evakuačnej situácie sa spoločné priestory stávajú únikovou cestou. Je v prípade nutnosti zásahu záchranných zložiek možný pohyb s ťažkou technikou či hasičskými hadicami a dýchacími prístrojmi? Je chodba a schodisko voľným priestorom bez prekážok pri plynulom pohybe? Neraz sused z najvyššieho poschodia, ktorý chodí iba výťahom, ani netuší, že o pár poschodí nižšie má niekto zaprataný priestor pred bytom. V prípade núdzovej situácie by mohlo ísť o veľmi nemilé prekvapenie. Mohlo by to susedov z vyšších poschodí stáť život.

Podľa platnej vyhlášky ministerstva vnútra sa výška pokuty môže vyšplhať až na 16 330 eur. To je už suma, pri ktorej spozornejú aj pravidelní prispievatelia plných chodieb. Čo s vlastníkom, ktorý si odmieta odpratať veci z chodby aj napriek hrozbe vysokému finančnému postihu? „Takmer v každom bytovom dome sa nájde obyvateľ, ktorý sa odmieta vzdať svojho odkladacieho priestoru na chodbe a nespolupracuje so správcom pri ich odstránení. Odporúčame vlastníka upozorniť, že úniková cesta je trvalo voľná komunikácia, ktorá umožňuje bezpečnú evakuáciu osôb na voľné priestranstvo alebo do priestoru neohrozeného požiarom.

Za bezpečnosť spoločných častí a zariadení zodpovedá správca alebo predseda spoločenstva vlastníkov. V prípade neochoty odpratania vecí vlastníkom, môže konať sám. Správca alebo predseda je povinný zabezpečiť aj bez súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome odstránenie chyby, poruchy alebo poškodenia spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva, ak bezprostredne ohrozujú život, zdravie alebo majetok,“ zakončila výkonná riaditeľka Združenia pre lepšiu správu bytových domov Nina Sovič.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?