Prekvapujúca výzva polície: Cyklisti, dokážete obísť chodca na 1,5 metra?

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Povinnosť, ktorá vyplýva vodičovi auta z novely zákona o cestnej premávke z marca tohto roku, je jasná: cyklistu na ceste má obísť s minimálnym odstupom 1,5 m (v obci 1 m). Mestskí policajti však odporúčajú rovnakú vzdialenosť aj cyklistom pri predbiehaní chodcov. Ste za?

Takéto odporúčanie v prípade zdieľania spoločnej trasy v lesoparku zverejnila bratislavská mestská polícia v rámci kódexu ohľaduplnosti a mnohých môže prekvapiť. No hoci nejde o nariadenie, za porušenie ktorého by hrozila sankcia, má opodstatnenie. Stačí si predstaviť cestičku, na ktorej vás tesne obehne pretekár na bicykli, od nebezpečnej kolízie vtedy veľakrát nebýva ďaleko.

„Ide vyslovene o odporúčanie a apel na slušnosť cyklistov. Chodcom, tak ako aj samotným cyklistom na ceste je naozaj nepríjemné, ak ich niekto tesne obieha. Samozrejme, chodec a takisto cyklista môže urobiť neočakávaný pohyb - napríklad vyhýbať sa diere alebo nejakej prekážke, aj preto je dôležitý dostatočný odstup. Kódexom, ktorý sme publikovali, by sme radi ukázali všetkým účastníkom ´lesnej premávky´ pocity a pohľad  ´tých druhých´ a vyzvali k tolerancii a ohľaduplnosti,“ zdôraznil hovorca mestskej polície Peter Borko.

Zdroj: ac

​Nie všade v lesoparku má cyklista cestu iba pre seba.

Ako ďalej pripomenul, na asfaltových cestách v mestských lesoch, ktoré sú spojené pre peších a pre cyklistov, dochádza ku kolíziám a konfliktom. „Snažíme sa proti tomu bojovať, máme v lese environmentálnu hliadku, ktorá rieši aj cyklistov, ktorí jazdia nebezpečne. Problém je, že to ´nebezpečné´ sa ťažko dokazuje. Reálne končíme pri napomenutiach a osvete,“ priznal Borko.

V tomto smere robia podľa neho veľa užitočnej práce aj Mestské lesy Bratislava - maľujú na zem upozornenia, aby cyklisti spomalili, umiestňujú informačné a varovné tabule a podobne.

Kódex ohľaduplnosti, ktorý zverejnila mestská polícia, má odporúčania pre chodcov i cyklistov zároveň. Píše sa v ňom:

• Chodci a chodkyne

- Nechajte vždy aspoň polovicu cesty prejazdnú pre cyklistov.

- Psíka majte na vôdzke a deti držte pri kraji cesty.

- Nevstupujte na trasy, ktoré sú vyhradené len cyklistom.

• Cyklisti a cyklistky

- Jazdite po cyklotrasách, turistické trasy nechajte peším.

- Pri obchádzaní spomaľte a udržte odstup aspoň 1,5 metra.

- Dajte o sebe vedieť chodcom zvončekom alebo pozdravením.

- V lesoparku sa nesnažte o rýchlostné rekordy. Za každou zákrutou môže byť rodina s malými deťmi, z lesa môže kedykoľvek vybehnúť srnka alebo diviak.

(ac)

Páčil sa vám článok?