Rakovine hrubého čreva a konečníka sa dá predísť, dôležitá je prevencia
Zdroj: TASR – Dano Veselský
Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí k dobre liečiteľným onkologickým ochoreniam, je však veľmi dôležité zachytiť ju v prvotnom štádiu. Predstavuje druhú najčastejšiu formu rakoviny a jej začiatočné štádiá sú často asymptomatické, priblížil lekár Štefan Mucha z Gastrocentra Nemocnice Agel Košice-Šaca.
Ochoreniu sa dá podľa jeho slov najefektívnejšie predchádzať správnou životosprávou a onkologickým skríningom. „Celonárodný skríningový onkologický program na zistenie rakoviny hrubého čreva a konečníka sa týka každého zdravého jedinca nad dosiahnutý 50. rok života a zahŕňa kolonoskopické vyšetrenie každých desať rokov alebo vyšetrenie stolice na skryté krvácanie každé dva roky,“ priblížil Mucha.
Rakovina hrubého čreva a konečníka sa na Slovensku častejšie vyskytuje u mužov. Najčastejšie vzniká z predrakovinových štádií, v ktorých sa tvoria výrastky, takzvané polypy. Trvá to roky. "Ak pri kolonoskopickom vyšetrení zachytíme polypy, ktoré odstránime, rakovina nevznikne. Týmto spôsobom vieme vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka zabrániť," vysvetlil Mucha.
Vyšetrenie stolice alebo sprostredkovanie kolonoskopického vyšetrenia sa realizuje prostredníctvom praktického lekára. Niektoré poisťovne zasielajú svojim poistencom aj sety na samovyšetrenie stolice na skryté krvácanie.
EXKLUZÍVNE VIDEO: Pozreli sme sa do novej Polikliniky Bezručova
Až 500 vyšetrených pacientov denne a 120-tisíc ročne. Taká je plánovaná budúcnosť novootvorenej polikliniky na Bezručovej ulici, ktorá sa po 17 rokoch (1. marca) otvára pre verejnosť v priestoroch legendárnej bratislavskej nemocnice.
Vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka podľa lekára ovplyvňuje okrem vrodených predispozícií životospráva, nedostatok pohybu, obezita, fajčenie, alkohol a konzumácia mäsa, hlavne červeného. "Najnevhodnejšie je bravčové mäso, pričom nezanedbateľný je tiež spôsob prípravy mäsa. Nevhodné je vyprážané, pečené a grilované mäso. Rovnako tak sa neodporúča ani konzumácia mäsových výrobkov, údenín a horúcich nápojov," zhrnul Mucha.
(TASR)