EXKLUZÍVNE VIDEO: Pozreli sme sa do novej Polikliniky Bezručova

8.2.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Až 500 vyšetrených pacientov denne a 120-tisíc ročne. Taká je plánovaná budúcnosť novootvorenej polikliniky na Bezručovej ulici, ktorá sa po 17 rokoch (1. marca) otvára pre verejnosť v priestoroch legendárnej bratislavskej nemocnice.

V zrekonštruovanom komplexe plnia svoju funkciu už takmer dva roky skolaudované byty a kancelárie. V týchto dňoch k nim pribudne zdravotnícke zariadenie, ktoré tu ľudia poznali v minulosti, avšak v podobe najmodernejšej polikliniky 21. storočia.

Okrem všeobecného lekára sa pacienti môžu postupne objednať ku niektorému z ôsmich špecialistov. „1.3. sa otvárajú prvé medicínske centrá v špecializáciách gynekológia, gastroenterológia, reumatológia, neurológia, dermatológia a ambulancie všeobecných lekárov.  Od 1. 6 otvárame aj posledné tretie poschodie polikliniky, kardiológia, diabetológia, interná ambulancia, urológia a ďalšie špecializácie vnútorného lekárstva. Neskôr sa rozšíri aj reumatologické a dermatologické centrum o ďalšie špeciálne jednotky,“ priblížil pre banoviny.sk gastroenterológ a medicínsky riaditeľ polikliniky prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD. Celkovo tu počas roka pribudne 27 ambulancií a aj lekáreň.

Tunajšie medicínske centrá disponujú najmodernejším prístrojovým vybavením a na jednom mieste poskytnú dokonca výkony, ktoré sa bežne realizujú iba v nemocniciach. „Budeme robiť gynekologické zákroky, ktoré sa bežne nerobia v ambulanciách, ale v nemocniciach. Podávame veľmi rozsiahlu infúznu liečbu, biologickú liečbu pre pacientov s rôznymi ochoreniami, ako sú črevné zápaly, reumatické ochorenia, psoriáza, sclerosis multiplex. Máme špičkové endoskopické centrum s endoskopickými sálami a denzitometriu,“ vysvetlil Tibor Hlavatý. Dermatologické centrum sa bude špecializovať aj na liečbu psoriázy, v rámci liečby ktorej budú dostupné liečby UV žiarením.

„Koncepcia centier má tú výhodu, že sa na jednom mieste sústredia zákroky a vyšetrenia, ktoré pacienti s danými ochoreniami  v tomto prípade pohybového aparátu potrebujú. Denzitometer sa odporúča  u všetkých osôb po 50-ke, slúži na odhalenie rednutia kostí alebo osteoporózy, ktorý vedie k patologickým zbytočným zlomeninám, ktorým sa dá prechádzať, ak to týmto odhalíme včas“ povedal. Okrem reumatologických ambulancií a denzitometrie je  k dispozícii infúzne centrum pre pacientov so zápalovými ochoreniami ako je reumatoidná artritída, zákroková miestnosť, sonografia, kapilaroskopia a celé komplexné portfólio pre pacientov s ochoreniami pohybového systému.

​Poliklinika Bezručova sľubuje lepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých - od seniorov, ktorí tu dostanú kvalitnú základnú starostlivosť bez poplatkov, až po ľudí, ktorí majú záujem o nadštandardné služby. Podľa odhadov by mohlo polikliniku od budúceho roka po plnom vybavení medicínskych centier navštíviť približne päťsto pacientov denne, čo predstavuje 120-tisíc vybavených klientov ročne. 

Nové ambulancie majú ambíciu posilniť kapacity v celom meste a otvorením polikliniky by sa mala znížiť čakacia lehota na vyšetrenie k špecialistom.

Ak sa pacienti objednajú na presný termín, čakať budú podľa špecializácie a záujmu o požadované vyšetrenie. „V medicínskych centrách, ktoré máme teraz otvorené, je čakacia doba dva až osem týždňov. Ako možnosť budeme ponúkať aj nadštandardnú službu – rezervačné termíny aj mimo ordinačných hodín, kde sa bude dať objednať pomerne rýchlo,“ spresnil Hlavatý.

Pacienti sa budú môcť na vyšetrenie objednávať už od 14. februára cez online rezervačný objednávací systém na webovej stránke polikliniky TU. Objednávanie bude možné i telefonicky či e-mailom.

Komplex budov na Bezručovej z 30-tych rokov minulého storočia bol v roku 1989 vyhlásený za národnú kultúru pamiatku. Objekt, ktorý sa stal po dlhé roky obeťou chátrania a vandalizmu sa vďaka citlivej rekonštrukcii vrátil vo svojej autentickej modernistickej podobe a začína opäť plniť funkciu zdravotníckeho zariadenia.

(nc, md)

Páčil sa vám článok?