V Starom Meste bude nonstop zimná služba

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Komunikácie III. a IV. kategórie na území Starého Mesta bude počas zimnej sezóny čistiť miestny podnik verejnoprospešných služieb VEPOS na základe plánu zimnej služby. Udržiavanie zjazdnosti hlavných ciest I. a II. kategórie v centre Bratislavy bude však aj počas tejto zimy zodpovednosťou magistrátu.

Pre VEPOS začína stav bdelosti od 15. novembra a potrvá do konca marca budúceho roku. Pochopiteľne, v prípade mimoriadnych poveternostných podmienok môže štáb zimnej služby začiatok a koniec zimnej služby operatívne zmeniť.

Operačný plán zimnej údržby v Starom Meste predpokladá v tomto roku zabezpečenie zjazdnosti 259 komunikácií III. a IV. triedy v celkovej dĺžke 63,5 km (plocha viac ako 403 tisíc štvorcových metrov), ďalej schodnosť 29 chodníkov a schodov v kopcovitom teréne mestskej časti v dĺžke okolo 35 km (plocha 80 tisíc štvorcových metrov), ako aj čistenie 21 verejných parkovísk. Bez zimnej údržby nezostanú ani vybrané detské ihriská a trhoviská.

K dispozícii má VEPOS sypače, traktory a multikáry s radlicami, nakladače, vyklápače, ale aj celkom 46 pracovníkov pre ručné odhŕňanie snehu na miestach, kam sa mechanizmy nedostanú. Zimná údržba bude v Starom Meste zabezpečená predovšetkým mechanickým odhŕňaním snehu a jeho odvozom. Posyp inertným materiálom sa bude používať iba ojedinele, najmä v kopcovitých terénoch a v prípade výskytu poľadovice.

Zimná služba v Starom Meste sa riadi podľa presne stanovených noriem. Zásah na komunikáciách musí začať v pracovnom čase do 2 hodín od vyhlásenia niektorého z troch stupňov aktivity, zatiaľ čo v noci a v dňoch pracovného pokoja do 6 hodín. Čistenie sa musí skončiť do 24 hodín po spáde snehu, resp. poľadovice. Za schodnosť chodníkov sú zodpovední vždy majitelia, nájomcovia alebo užívatelia priľahlých nehnuteľností.

Nad priebehom zimnej služby v Starom Meste bude bdieť osemčlenný operačný štáb, ktorý vedie Jozef Cepek, riaditeľ VEPOSu. Ktorýkoľvek občan môže požiadať o zásah zimnej služby dispečerskú službu telefonicky na číslach: 5249 5698 alebo 0903 247 209.

Zoznam všetkých komunikácií, chodníkov, schodov a parkovísk, na ktorých je udržiavanie zjazdnosti v zimnom období zodpovednosťou podniku VEPOS Bratislava - Staré Mesto, zverejnia na oficiálnej webstránke mestskej časti Staré Mesto www.bratislava-city.sk k 15. novembru 2001.

Páčil sa vám článok?