Koľko vlastne zaplatíme za odvoz odpadu?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od 1. 7. 2001 vstúpil do platnosti zákon o odpadoch. V súvislosti s týmto zákonom bude od 1. 1. 2002 v Bratislave platné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpadoch, ktoré sa práve v týchto dňoch pripravuje na bratislavskom magistráte.

K VZN o odpadoch prislúcha aj stanovenie výšky poplatku v zmysle tohto zákona v rozpätí 80 - 1200 korún. Magistrát sa nerozpakuje pre Bratislavčanov určiť maximálnu výšku tohto poplatku na každého občana. Štvorčlenná rodina bude platiť ročne 4800 korún za odvoz a likvidáciu odpadu bez ohľadu na to, či separuje alebo nie a či produkuje 1 tonu odpadu za rok alebo 300 kilogramov.

Podstata zákona o odpadoch je v tom, aby sa odpad predovšetkým minimalizoval, separoval, zhodnocoval a až ako posledná možnosť sa odpad môže spaľovať, resp. ukladať na skládky. Magistrát má ku komunálnemu odpadu svojský prístup. Aj keď v Programe odpadového hospodárstva v predošlom období bolo uvedené, že sa bude znižovať množstvo odpadu, v Bratislave to bolo naopak v rokoch 1995 - 1999 bol vzrast zo 140 tisíc ton na 225 tisíc ton. Komunálny odpad sa v súčasnosti odváža a likviduje výhradne prostredníctvom spoločnosti OLO (100% akcionárom je mesto), tá súčasne zabezpečuje aj separovaný zber. Výsledky o vyseparovaní druhotných surovín v Bratislave (v rokoch 1995 - 2000 predstavoval 0,5 - 1,5 %) poukazujú na to, že Bratislavčania majú laxný prístup k separovaniu. Na Slovensku je zavedený separovaný zber v asi 590 obciach a miest, kde sa dosiahlo zníženie odpadu o 12 až 30 percent. V prípadoch, kde sa realizoval intenzívny separovaný zber s ekonomickou zainteresovanosťou občanov až o 30 - 50 percent. OLO nemôže mať skutočný záujem na znižovaní odpadu, pretože o to menej by sa spaľovalo a menej by sa platilo. V súčasnosti v Bratislave platíme za spálenie 1 tony odpadu 5357 korún (s DPH), čo je najdrahšie na Slovensku. Na porovnanie spálenie toho istého množstva v Košiciach stojí 1205,60 Sk. OLO deklaruje, že separovaný zber je pre spoločnosť stratový. Za rok 2000 vykazuje za predaj vyseparovaných zložiek príjem cca 2,3 milióna korún. V Bratislave sa minulý rok dalo reálne získať asi 80 - 88 miliónov korún bez nákladov za zber. Zavedením účinného separovaného zberu by došlo k zníženiu objemu odpadu o 18 percent. Za rok 2000 spoločnosť OLO vykazuje čistý zisk po zdanení 160 889 tisíc korún. Napriek evidentnému zisku zvýšila ceny za služby, naposledy od 1. apríla 2001.

Práve teraz, keď sa pripravuje VZN o odpadoch, by mali občania prostredníctvom magistrátu žiadať o prehodnotenie súčasného stavu nakladania s odpadom v Bratislave a prijatie takých opatrení na zber a systém zberu, ktorý by zabezpečoval výraznú minimalizáciu odpadu a ekonomické zvýhodnenie pre občanov, ktorí svoj domový odpad triedia.

Páčil sa vám článok?