Bratislava má nový pouličný časopis

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava je po mestách vo Veľkej Británii, Prahe a Budapešti ďalším mestom, ktoré má svoj pouličný časopis. Volá sa NOTA BENE a jeho nulté číslo so slávnou fotografiou Picassa na obálke vyšlo v náklade päťtisíc kusov koncom septembra.

Časopis vydáva občianske združenie Proti prúdu, ktoré založili študenti sociálnej práce na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v rámci medzinárodného projektu No Borders. Podľa koordinátorky projektu Zuzany Šedíkovej, časopis NOTA BENE predstavuje pre niektorých ľudí veľkú šancu žiť ináč. Jeho predajcami sú totiž ľudia v akútnej kríze, ktorí sa ocitli bez domova a žijú na ulici alebo v rôznych útulkoch. Predaj časopisu im má pomôcť preklenúť ťažkú finančnú situáciu, postaviť sa opäť na vlastné nohy a získať stratené pracovné návyky, sociálne kontakty a osobné sebavedomie.

Časopis predáva 44 registrovaných predajcov v centre Bratislavy. Sú označení preukazom na viditeľnom mieste. Kto chce ľuďom bez domova pomôcť pri ich návrate za stabilnou prácou a slušným bývaním, mal by si časopis kúpiť iba od takto označených kolportérov.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie