Staré Mesto bude v októbri opäť deratizovať

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na území mestskej časti Staré Mesto prebehne v najbližších týždňoch pravidelná jesenná ochranná deratizácia.

Verejné priestranstvá, parky, detské ihriská a objekty v správe mestskej časti bude deratizovať firma CHEMIX-D, s.r.o., Bratislava v čase od 1. do 22. októbra 2001. Zároveň starosta mestskej časti Andrej Ďurkovský vyzval všetky organizácie, ktoré pôsobia v Starom Meste, aby v čase od 1. do 31. októbra t.r. zabezpečili ochrannú deratizáciu budov, objektov a priestorov, ktoré majú v správe alebo ktorých sú vlastníkmi a v ktorých sú vhodné podmienky na obživu a uhniezdenie hlodavcov.

Podmienky ochrannej deratizácie upravuje zákon o obecnom zriadení, zákon o ochrane zdravia ľudí a vyhláška okresného úradu z roku 1991 o ochrannej deratizácii a dezinsekcii na území Bratislavy. Celoplošnosť deratizácie je veľmi dôležitá. Ak by niektoré lokality neboli ošetrené, hrozí migrácia hlodavcov práve do takých priestorov a po čase ich návrat do asanovaných miest. Preto je deratizácia úspešná iba vtedy, ak sa vykoná na celom území vo všetkých objektov vrátane kanalizácie v rovnakom čase.

Pri potláčaní výskytu hlodavcov môžu pomôcť aj občania, ak budú dodržiavať niektoré zásady. Dôležité je udržiavať poriadok v pivničných priestoroch, nedávať domácim zvieratám krmivo vo voľných priestoroch alebo v okolí obytných domov a v pivniciach a neposkytovať zbytočne zdroje potravy potkanom napr. vylievaním zvyškov jedál do WC alebo voľným skladovaním vo dvoroch, pivniciach a na balkónoch.

Páčil sa vám článok?