Zákon presúva zodpovednosť za tvorbu komunálneho odpadu z obce na občana

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Ako sme už informovali, začiatkom júla vstúpil do platnosti nový zákon o odpadoch. Jeho podstatou je presun zodpovednosti za tvorbu odpadu z obce na občana. Ako pôvodcu odpadu totiž zákon definuje fyzickú alebo právnickú osobu, teda občana alebo organizáciu, ktorým ukladá odpad triediť.

Nový zákon o odpadoch sa podľa vzoru legislatívy Európskej únie zameral na princíp znižovania tvorby odpadu u výrobcov, vyžaduje však aj oveľa väčšiu disciplínu od občanov. Tí budú musieť podobne ako v krajinách EU selektovať z domáceho odpadu papier, sklo (bez kovových častí), kovy (železný šrot do hmotnosti 70 kg zbavené nekovových častí), čisté stlačené polyetyléntereftalátové fľaše (PET), odpad s obsahom škodlivín (oleje, farby, rozpúšťadlá, liečivá, olovené akumulátory, ortuťové žiarovky a inú drobnú chémiu), biologicky rozložiteľný odpad zo zelene (kvety, konáre, lístie), drobné stavebné odpady (tehly, keramika, kúsky betónu, kamene) a iné komunálne odpady, kam patria napríklad staré alebo vyradené vozidlá, nábytok, dvere, podlahoviny alebo elektrické spotrebiče, ako sú chladnička a práčka.

Novinkou je tiež vytvorenie Recyklačného fondu ako neštátneho účelového fondu. V ňom sa budú sústreďovať príspevky od výrobcov a dovozcov batérií, akumulátorov, olejov, pneumatík, plastov, spotrebnej elektroniky, žiariviek s obsahom ortuti, papiera, skla, vozidiel a výrobcov ďalších výrobkov tvoriacich odpad, ako aj prostriedky z iných činností. Takto získané peniaze sa použijú na úhradu investičných a prevádzkových nákladov potrebných na zber a zhodnotenie odpadov a spracovanie starých vozidiel, ale aj na rôzne iné úhrady vymedzené zákonom, ako je napríklad získavanie informačných systémov na podporu zhodnocovania odpadov alebo nových technológií zhodnocovania odpadov.

VZN O NAKLADANÍ S ODPADOM

OD 1. JANUÁRA 2002

Uplatňovanie zákona o odpadoch v Bratislave upraví všeobecne záväzné nariadenie Bratislavy o nakladaní s komunálnymi, ktoré vstúpi do platnosti 1. januára 2002. Návrh VZN rozpracúva systém zberu komunálneho odpadu, charakterizuje jeho triedené zložky, práva a povinnosti tvorcov odpadu, ako aj oprávnených osôb na manipuláciu s odpadom. V zmysle zákona o odpadoch bude občan povinný platiť za odpad miestny poplatok. Zákon stanovuje jeho výšku v rozmedzí od 80 do 1200 korún ročne.

Čo sa týka systému odvozu komunálneho odpadu, počíta návrh VZN pre obytné domy s 25 bytovými jednotkami s najmenej jedným kusom 1100-litrového kontajnera s intervalom odvozu 3-krát týždenne. Pre individuálnu bytovú výstavbu a rodinné domy to bude najmenej 1 kus (110/120 litrov) zbernej nádoby s intervalom odvozu 1-2 krát za týždeň. Pôvodca odpadu má právo na poskytnutie zberných nádob v množstve a druhu zodpovedajúcom systému zberu, zber a odvoz odpadu podľa harmonogramu, označenie a údržbu kontajnera a niektoré iné služby, avšak je povinný triediť a zhromažďovať odpad na jeho jednotlivé zložky. Povinnosťou pôvodcu odpadu má byť okrem rozdelenia odpadu podľa surovín, aj prednostné vylúčenie predmetov a látok s obsahom škodlivín zo zmesového odpadu, objednanie odvozu objemného odpadu a drobných stavebných odpadov u oprávnenej osoby (OLO, a. s.), ukladanie komunálneho odpadu tak, aby sa nerozptyľoval po okolí alebo plnenie kontajnerov len do takej miery, aby ich bolo možné uzavrieť a bezpečne s nimi manipulovať. VZN taktiež nariaďuje neznečisťovať kontajnerové stojisko a jeho okolie, neukladať do zberných nádob na zmesový komunálny odpad horúci popol, uhynuté zvieratá, horľavý a výbušný odpad, ako aj nespaľovať odpad v kontajneroch a na voľných plochách. Návrh VZN o nakladaní s komunálnymi odpadmi prikazuje neznemožnovať vykonanie pravidelného odvozu odpadu a nespôsobiť narušenie systému zberu.

Návrh určuje aj sankcie za porušenie nariadení, ktoré sú u občanov vo výške 1000 korún (v blokovom konaní 500 korún) a u organizácií do 200 000 korún.

Páčil sa vám článok?