Centrum mesta nemá vyzerať ako trhovisko

13.12.2006
0
Centrum mesta nemá vyzerať ako trhovisko - 200110 postova
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto pravdepodobne prehodnotí svoje stanovisko k povoľovaniu stánkov a ambulantného predaja na Šafárikovom námestí. Podľa starostu Andreja Ďurkovského, väčšinu stánkového a ambulantného predaja časovo obmedzia do konca tohto roku.

Viacerí obyvatelia hlavného mesta považujú situáciu v predaji na uliciach v centre Bratislavy za neúsnosnú. Pri väčšine tovarov mohutným nástupom hypermarketov, regionálnych obchodných centier a rozšírením obchodnej siete stratil stánkový a ambulantný predaj svoju opodstatnenosť. Cena už nie je najlacnejšia, diskutabilná je aj kvalita ponúkaného tovaru, o čom svedčia výsledky kontrol SOI. Pre samosprávu je nezanedbateľné tiež znečisťovanie verejných priestranstiev v okolí stánkov. Negatívnych príkladov je viac, okrem Šafárikovho námestia stačí spomenúť Kamenné námestie alebo zastávku MHD na Patrónke.

Napriek tomu je Miestny úrad v Starom Meste pod neustálym tlakom žiadostí o ďalšie povoľovanie zaujatia verejného priestranstva na stánkový predaj. Žiadatelia často apelujú na sociálne cítenie dôvodiac, že stánkový predaj je jediným zdrojom obživy pre ich rodiny.

Predaj na trhovisku má svoje čaro a pre viaceré výrobky je takmer nenahraditeľný v každom veľkom meste. Samospráva by však nemala pripustiť, aby sa trhom stalo pomaly celé centrum hlavného mesta. Staromestskej radnici nemožno uprieť snahu o estetizáciu stánkového predaja unifikáciou stánkov na predaj zeleniny a ovocia, resp. ochranou nie-ktorých revitalizovaných priestorov (Poštová ulica). Dôslednejšie by mala zabezpečiť, aby sa údaje o stánkaroch dali „čítať“ a tým aj ukladať pokuty každému, kto znečisťuje verejné priestranstvo. O to viac, že napriek tzv. dvojitému spoplatneniu (miestny poplatok, resp. nájomné za priestor) je stánkový a ambulantný predaj pre mnohých naďalej veľmi lukratívny.

(miv)

Jednou z nových atrakcií zrekonštruovanej Poštovej ulice je aj fontána Svetový poštár. Mnohých Bratislavčanov však táto fontána sklamala, tunajší vietor totiž znemožnil, aby vodné trysky chŕlili vodu naplno...
FOTO - Vladmír Mišauer

Páčil sa vám článok?