V Starom Meste chcú do roka zriadiť azylový dom pre obete domáceho násilia

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto a Nadácia Markíza sa rozhodli spojiť svoje sily v rámci charitatívneho projektu Maják nádeje. Ústrednou myšlienkou tohto projektu je vytvorenie špecializovaného azylového domu na pomoc občanom, ktorí sa ocitli v náhlej núdzi.

Pre oboch partnerov v tomto projekte je charakteristická trvalá orientácia pozornosti sociálnej podpory na občanov, ktorí potrebujú osobitnú pomoc vrátane detí a mládeže. Táto skupina obyvateľov patrí medzi prioritných adresátov sociálnej podpory aj v rámci realizačného plánu Koncepcie sociálnej politiky mestskej časti Bratislava - Staré Mesto na rok 2001, ktorú poslanci schválili v decembri minulého roku. V minulom roku mestská časť Staré Mesto pomohla pri ubytovaní, sociálnom poradenstve a asistencii 28 občanom s deťmi, z toho bolo až 11 obetí domáceho násilia a 15 detí.

Na Nadáciu Markíza, ktorá len pred niekoľkými dňami oslávila 500 dní svojej existencie, sa za ten čas obrátili stovky ľudí so žiadosťou o pomoc. Často aj v zúfalej situácii, keď z rôznych príčin celé rodiny stratili strechu nad hlavou a so svojimi deťmi sa nemali kam vrátiť.

Pre obete domáceho násilia, t. j. týrané a zbité ženy a deti, týraných mužov, mládež - odchovancov detských domovov a navrátilcov z ústavnej výchovy a mladé rodiny, mestská časť Staré Mesto a Nadácia Markíza plánujú vytvoriť špecializovaný azylový dom s kapacitou 36 miest. Súčasťou tohto zariadenia bude socioaktivačný program s priamym napojením na ďalšie subjekty miestnej sociálnej siete. Staré Mesto vybralo na tento účel objekt vo svojom vlastníctve na Karpatskej ulici 24. Po rekonštrukcii, na ktorej sa budú spoločne podieľať Nadácia Markíza a mestská časť Staré Mesto, by zariadenie malo byť otvorené presne o rok. Dohodu o spolupráci podpísali starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský a predseda Správnej rady Nadácie Markíza Pavol Rusko.

(miv)
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?