Sú ceny za služby jaslí primerané?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

K otázke v titulku nás priviedla sťažnosť nášho čitateľa Rastislava Zimu na zvýšenie poplatkov v detských jasliach v Ružinove.

Uviedol v nej, že všetci rodičia, ktorí kvôli pracovnej zaneprázdnenosti musia využívať služby Ružinovských detských jaslí na Narcisovej ulici, dostali minulý týždeň nepríjemnú správu, že sa zvýšia poplatky za tieto služby. „Nebolo by na tom nič divné, keby to zvýšenie nebolo 450 %,“ uvádza čitateľ, podľa ktorého je toto rozhodnutie zverejnené na stránkach MČ Ružinov: www.ba-ruzinov.sk. „Na stránkach sa tvrdí, že kapacita jaslí je 105 detí a že v roku 2000 boli využité na 75 % a že náklady na jedno dieťa vyšli na 6100 Sk mesačne plus strava 700 Sk,“ uvádza R. Zima.

„Z týchto výpočtov vychádza, že ak bolo každý mesiac v jasliach v priemere 78 detí (75 % zo 105), tak boli mesačné náklady 481 900 Sk (alebo ročne, t. j. za 11 mesiacov - 5 300 000 Sk!)... Samozrejme, túto kalkuláciu nijako bližšie nezdôvodnili, z čoho vzniká podozrenie, že sú tieto náklady umelo skonštruované s cieľom odradiť rodičov od využívania detských jaslí, kvôli čomu budú musieť prepustiť (alebo preradiť) pracovníčky, ktoré tam robia a tým vyprázdnia objekt, ktorý budú môcť využiť na iný účel.“

R. Zima sa tiež pozastavil nad tým, že táto zmena sa odohrala v priebehu jedného mesiaca, čo mu komplikuje život - dieťa nebude môcť prihlásiť ani do materskej školy, pretože všade berú deti až od septembra.

Podľa tlačovej tajomníčky starostu MČ Ružinov Sabiny Zavarskej bolo prevádzkovanie jaslí vždy záležitosťou štátnej správy a nie samospráv, až kým sa tohto finančného bremena štát nevzdal. Mestská časť Bratislava - Ružinov ako jedna z dvoch bratislavských častí prispieva na prevádzku jaslí z vlastných finančných prostriedkov. ,,Robí to práve preto, aby pomohla mladým rodinám a tak supluje pôvodnú povinnosť štátu,“ uviedla S. Zavarská, podľa ktorej za rok 2000 predstavovali náklady mestskej časti na prevádzku jaslí 6 miliónov Sk, pričom ich navštevovalo priemerne 80 detí. Zmena výšky poplatkov sa podľa nej odvíja od sociálnej politiky, ktorej cieľom je pomôcť predovšetkým tým, ktorí majú slabé ekonomické zázemie. V týchto prípadoch poskytuje MČ najvyšší príspevok.

Podľa Zavarskej doterajšie poplatky (platné od 1. 10. 1999) boli: 33 Sk stravné za deň, 11 Sk ošetrovné za deň plus 550 Sk stály mesačný poplatok pre deti z Ružinova, resp. 770 Sk stály mesačný poplatok pre deti z iných mestkých častí. Nové poplatky, platné od 1. mája 2001 (platí sa len za deň, keď dieťa v jasliach naozaj je), sú: a) pri poberaní prídavkov na deti v plnej výške - strava 33 Sk/deň, poplatok 50 Sk/deň, b) pri poberaní prídavkov na deti v zníženej výške - strava 33 Sk/deň, poplatok 150 Sk/deň, c) pri nepoberaní prídavkov na deti alebo nezdokladovaní poberania prídavkov na deti - strava 33 Sk/deň, poplatok 300 Sk/deň, d) pri krátkodobých a hodinových pobytoch detí - 100 Sk/h dĺžky pobytu do dvoch hodín, 65 Sk/h dĺžky pobytu do 4 hodín, 300 Sk za celodenný pobyt.

Porovnanie s inými mestskými časťami prinášame na inom mieste.

(lau)

Páčil sa vám článok?