BPS poplatok za parkovanie nezvyšuje

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. marca nadobudne účinnosť novela zákona NR SR o miestnych poplatkoch. Novela zavádza pre obce možnosť vyberania miestneho poplatku za parkovanie na verejnom priestranstve vo výške 20 Sk/h, pričom v centre miest môže byť tento poplatok až päťnásobný.

Pôvodný poslanecký návrh na zmenu zákona o pozemných komunikáciách, ktorý malo predovšetkým zakotviť princíp dočasného parkovania na verejných priestranstvách, legislatívna rada vlády SR neodporučila prerokovať.

Spomínaná novela zákona o miestnych poplatkoch však nerieši problémy viacerých slovenských miest, ktoré vznikli nálezom Ústavného súdu SR vo vzťahu k všeobecne záväznému nariadeniu mesta Trnava. Mestská časť Staré Mesto a Bratislavská parkovacia služba (BPS) preto budú naďalej presadzovať novelu cestného zákona. Tá je v programe vlády SR predbežne plánovaná na máj tohto roku. Podľa slov riaditeľa BPS Petra Polomu, vodiči v Bratislave sa zatiaľ nemusia obávať zvýšenia poplatku za parkovacie služby, ktorý je v centre Bratislavy 5 Sk/h na verejnej komunikácii.

„Zvýšenie poplatku by teraz nič nevyriešilo. My chceme ísť cestou postupnej realizácie opatrení schválenej parkovacej politiky,“ povedal P. Poloma. BPS v tomto roku pripravuje zníženie jazdnej rýchlosti v tzv. zónach 30, podporu využívania vnútroblokov a dvorov na parkovanie, zvýhodnenie parkovania obyvateľov v noci a cez deň, určenie zásobovacích plôch s časovou reguláciou, cenovú diferenciáciu jednotlivých parkovacích státí a koordináciu uličného parkovania s mimouličnými možnosťami, najmä novými podzemnými garážami.

(miv)

Páčil sa vám článok?