Na Poštovej už predajné stánky nepovoľujú

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukciou Poštovej ulice vznikla v centre mesta nová atraktívna pešia zóna. Kamenná dlažba v podobe červeného koberca, lavičky, osvetlenie a smetné nádoby od svetoznámych dizajnérov odeli túto donedávna zanedbanú ulicu do nového šatu.

V hornej časti Poštovej však naďalej zostali stánky s ambulantným predajom, ktoré podľa viacerých špatia vynovenú ulicu.

Ako nám v tejto súvislosti povedal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, na Poštovej ulici už nepovoľujú žiadny ambulantný predaj. Po nadštandardnom vybavení tejto ulice atraktívnym mestským mobiliárom by to bolo ako päsť na oko. Koncepcia rekonštrukcie Poštovej ulice vychádzala z toho, že kvalitnými prvkami malej architektúry by mala postupne účinnejšie vplývať aj na estetický vzhľad rôznych kioskov a stánkov v iných častiach centra mesta.

Ako nám prezradil A. Ďurkovský, na jar Poštovú ulicu ešte doplnia o ďalšie vkusné prvky malej architektúry, napr. novinový stánok. „Pokiaľ ide o ambulantný predaj v centre mesta vo všeobecnosti, mám pocit, že jeho aktuálnosť už pominula. V tomto názore sa zhodujeme s mnohými občanmi, poslancami i so zástupkyňou starostu Bohdanou Machajovou“, dodáva starosta.

Práve vicestarostka pred pár mesiacmi iniciovala isté estetické zjednotenie ambulantných stánkov na predaj ovocia a zeleniny. V súčasnosti ich je v meste vyše 30, vyznačujú sa charakteristickými zelenými strieškami. Vicestarostka tiež pripravuje podrobnú mapu lokalizovania ambulantného predaja, pričom sa mestská časť bude sústreďovať predovšetkým na nápravu v lokalitách, ako je predpolie Hlavnej železničnej stanice, Šafárikovo námestie a zastávky MHD. Žiaľ, v tomto smere značne postihnuté Kamenné námestie patrí pod rozhodovaciu právomoc hlavného mesta.

„Našou reštrikciou povoľovania ambulantného predaja v meste však nechceme obyvateľom úplne vziať právo na takýto predaj. Jednoznačne však chceme zabezpečiť, aby takéto obchodovanie v centre mesta malo svoju estetickú kultúru, spĺňalo základné hygienické normy a aby cenová politika predajcov zohľadňovala skutočnosť, že svoje stánky môžu mať umiestnené na najfrekventovanejších miestach centra Bratislavy“, dodáva Andrej Ďurkovský.

(brn)

Páčil sa vám článok?