Stále nie je jasné, čo bude s Múzejkou

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Múzejka vznikla v roku 1995 z podnetu vtedajšieho vedenia SNM. Vo verejnej súťaži uspela firma Interrest, ktorej som konateľom. Nájomná zmluva bola uzatvorená na čas určitý - 5 rokov s možnosťou prednostného prenájmu na ďalšie obdobie.

Podmienkou pre záujemcu na uzatvorenie nájomnej zmluvy bolo na vlastné náklady vybudovať nielen prevádzku kaviarne so zázemím, ale zabezpečiť zariadenie na usporiadanie banketov, recepcií v priestoroch SNM, čo predstavuje asi 300 stoličiek, 60 stolov, riady pre 400 ľudí, ohrievacie skrine..., všetko investície v státisícových hodnotách. Výška nájomného bola stanovená dohodou s ohľadom na tieto investície vo výške 1500 korún/m2.

Generálny riaditeľ SNM pán Kučera sa po nástupe pri prvom stretnutí vyjadril, že nájomné treba okamžite zvýšiť minimálne o 300 percent. Chápem, že rezort kultúry potrebuje peniaze, avšak zabudnúť na podmienky, ktoré si SNM pred piatimi rokmi kládlo a zvýšiť nájomné z 1500 na 10.000 Sk sa mi zdá prinajmenšom neslušné a podozrivé. Už viac ako pred rokom som oslovil generálneho riaditeľa a žiadal ho začať rozhovory o budúcom prenájme. Povedali mi - času dosť.

Po opätovnom oslovení na jar 2000 ma SNM vyzvalo na vypracovanie nájomnej zmluvy na ďalšie obdobie. Navrhol som nájomné zvýšiť o 100 percent a dobudovať na vlastné náklady nevyhovujúce toalety, odvetranie kuchyne, dobudovať závetrie vstupu do priestorov SNM a rozšíriť plochu kaviarne o nevyužitý priestor a zriadiť tu reštauračnú časť, ktorú požadujú návštevníci aj zamestnanci SNM. Na túto ponuku SNM dodnes nereagovalo.

Predložili mi návrh nájomnej zmluvy na ďalších 5 rokov za nevýhodnejších podmienok a so zvýšením nájomného na 10.000 Sk/m2. I keď túto sumu pokladám za likvidačnú a v zmluve sa nezohľadňujú ponúknuté investície a služby, pod tlakom okolností a času som súhlasil s podmienkami. Na moju kladnú odpoveď som však 2. 10. 2000 dostal list, v ktorom sa konštatuje, že keďže nesúhlasím so zmluvou, končí sa nájomný vzťah k 30. 11. 2000.

Na stretnutí 5. 10. 2000 sme sa s riaditeľom dohodli, že najneskôr do 26. 10. nájomnú zmluvu dočistíme a pripraví sa na podpis. Avšak už na druhý deň po stretnutí sa objavuje v tlači inzerát, že SNM ponúka na prenájom priestor, na ktorom sme sa už dohodli. Na poslednom stretnutí 23. 10. však pán riaditeľ na všetko zabudol, on má ešte dosť času do konca novembra a keď, citujem „tak to zavrieme a hotovo“. Sme tam, kde sme boli pred rokom. Nevieme, či budeme, vieme iba, že 30. 11. 2000 sa nám skončí nájomná zmluva.

Marián Voltemar

Páčil sa vám článok?