Veľkokapacitné odberné miesta sú už vo všetkých krajských mestách - testovať môžeme až 7500 ľudí denne

23.9.2020

Zdroj: FB Ministerstvo zdravotníctva

Páčil sa vám článok?

Vo všetkých krajských mestách na Slovensku už fungujú veľkokapacitné mobilné odberové miesta (MOM), ktoré vykonávajú testovanie na COVID-19. Do prevádzky boli uvedené postupne v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline, Nitre, Trnave, Prešove a najnovšie aj v Košiciach. Každá MOM-ka je schopná denne otestovať stovky ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva rozšírenie testovacích kapacít považuje za významný krok v boji s koronavírusom. „Vďaka veľkokapacitným mobilným odberovým miestam sme pripravení na masívne testovanie po celom Slovensku. Kapacitu sme zvýšili tak, že vieme otestovať až 7500 ľudí denne,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pred testovaním je nevyhnutné vyplniť elektronický formulár na stránke www.korona.gov.sk. Prostredníctvom tohto formulára sa každému záujemcovi o testovanie vygeneruje tzv. COVID-pass. Ten, kto sa zaregistruje, dostane do 72 hodín SMS správu o termíne a mieste testovania na COVID-19. Touto SMS správou, resp. COVID-passom sa treba preukázať na odberovom mieste.

„Ak chceme druhú vlnu epidémie zvládnuť, musíme byť všetci zodpovední voči sebe aj svojmu okoliu. V prípade kontaktu s pozitívnou osobou alebo po návrate z rizikovej krajiny je mimoriadne dôležité pred testovaním dodržať 5-dňovú inkubačnú dobu. Počas týchto 5-tich dní je potrebné minimalizovať kontakt s okolím a zostať v domácej izolácii. Iba tak je možné COVID-19 pri testovaní s istotou odhaliť,“ dodal M. Krajčí.

Zdroj: FB Ministerstvo zdravotníctva

​Po otestovaní by mal byť výsledok doručený do 96 hodín. Občania, ktorí dostanú SMS s pozitívnym výsledkom, musia zostať v povinnej karanténe, resp. domácej izolácii). Všetky ďalšie pokyny, ako postupovať, sú tiež na webe: https://korona.gov.sk/povinna-domaca-karantena/.

(ts)

Páčil sa vám článok?