Naďalej nejasná budúcnosť kúpeľov Centrál

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kúpele Centrál na Miletičovej ulici č. 2 boli pred asi piatimi rokmi zatvorené a odvtedy chátrajú. Múry „vyzdobili“ grafiťáci, priestory začali priťahovať bezdomovcov a narkomanov, obyvatelia z okolia začali mať strach z výskytu potkanov.

Zaujímalo nás, prečo takýto lukratívny objekt situovaný prakticky v centre mesta, v ktorom je navyše možností zaplávať si ako šafranu, nefunguje.

Podľa dostupných informácií objekt patrí firme Ymka (nepliesť si s kinom a medzinárodnou organizáciou YMCA), podľa katastrálneho úradu sídliaca na Seberíniho ulici. Vlastníkom pozemkov i trestuhodne nevyužitých podzemných garáží, ktoré má firma Ymka prenajaté, je Okresný úrad Bratislava II. Na Seberíniho ulici však po tejto firme niet ani stopy. V obchodnom registri figuruje pri spomenutom názve samostatne podnikajúca osoba - JUDr. Juraj Široký.

V predmete činnosti sa uvádza kúpa, predaj a sprostredkovanie obchodu, realitná agentúra, verejné stravovanie, prevádzkovanie cestovnej kancelárie i sprostredkovanie obchodu v oblasti špeciálnej techniky. V telefónnom zozname meno majiteľa firmy nefiguruje a ďalší konateľ, Trnavčan Ivan Puškáč, t. č. pracovník aparátu Národnej rady SR, už nemá s firmou nič spoločné.

J. Široký je podľa dostupných údajov už štyri roky mŕtvy. Na budovu kúpeľov má záložné právo Všeobecná úverová banka, podľa prednedávnom zverejneného stanoviska jej hovorcu Norberta Lazara si ho však nemá ako uplatniť. V zmysle platných právnych noriem je majiteľom kúpeľov stále J. Široký, resp. jeho dedičia. Dedičské konanie podľa Lazara ešte nebolo ukončené, a kým nie je jasná otázka vlastníctva, nie je možné s kúpeľmi nič robiť. Kúpele sú zaťažené úverom, ktorý presahuje ich reálnu hodnotu, a tak predať sa ich asi nepodarí, a keď, tak len so stratou.

Z magistrátu sme dostali informáciu, že vo vzťahu ku kúpeľom Centrál vyvíja v súčasnosti jedinú aktivitu: prostredníctvom Mestskej polície zabezpečuje objekt proti bezdomovcom. Nič iné zrejme vzhľadom na momentálne právne pomery magistrát urobiť nemôže. Budúcnosť obrovskej, nezadržateľne chátrajúcej budovy na Miletičovej ulici je teda naďalej nejasná.

(ver)
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?