Projekt Zelené mesto bol opäť úspešný

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V polovici augusta sa skončil tohtoročný projekt mestskej časti Staré Mesto a spoločnosti Tabak, s. r. o., známy ako ZELENÉ MESTO. Počas šiestich týždňov bolo na území Starého Mesta vysadených 1713 sadeníc, upravilo sa 42 kilometrov chodníkov a komunikácií, zozbieralo sa 51 ton komunálneho odpadu.

Projekt Zelené mesto sa začal 3. júla v troch dvojtýždňových turnusoch sa na ňom zúčastnilo 84 študentov, ktorí čistili a oživovali životné prostredie centrálnej mestskej časti v 22 lokalitách, vrátane 10 vnútroblokových priestorov. Za ten čas sa podarilo urobiť niekoľko veľmi významných úprav staromestskej zelene.

Prispelo sa k ochrane ohrozenej rastliny - vzácnej panevädze letnej. Táto zákonom chránená rastlina sa na Slovensku vyskytuje len v jedinej lokalite - na bratislavskom hradnom vrchu. Celkovo sa vysadilo 1713 sadeníc, z toho bolo 501 kusov drevín a 500 sadeníc brečtanu Hedera helix. Na Žižkovej ulici bolo vo dvoch radoch okolo oporného múru vysadených 500 sadeníc popínavého paviniča, aby múr postupne zazelenili. Na hradnom vrchu boli vysadené dve lipy malolisté a 210 sadeníc popínavky. Na Langsfeldovej ulici a Dobšinského ulici zlikvdovali čierne skládky, z ktorých odviezli spolu vyše 21,5 tony komunálneho odpadu.

Len z vnútroblokov bolo v Starom Meste zlikvidovaných 24 ton komunálneho odpadu. Na zelené priestranstvá naviezli celkom 30 tisíc litrov mulčovacej kôry. Boli ponatierané lavičky a kovové obruby na Hradnom vrchu, v Slubekovej záhrade, v predzáhradke Grösslingová - Klemensova a na Šancovej ulici. Boli upravené mnohé lokality, ako sú napríklad chránená oblasť Horský park a Bôrik, Staroturský chodník, Strmá cesta, Nábrežie arm. gen. L. Svobodu, Rázusovo nábrežie, Palárikova, Klemensova, Šancova a Grösslingová ulica a mnohé ďalšie.

Projekt Zelené mesto vznikol s cieľom zlepšiť životné prostriede v centre Bratislavy a súčasne vytvoriť u jeho obyvateľov pozitívny vzťah k svojmu okoliu. Ako uviedol starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, ohlasy obyvateľov Starého Mesta, ale aj ďalších bratislavských častí potvrdili, že aj v tomto roku Zelené mesto splnilo svoje poslanie.

(brn)

Takto to vyzeralo na Palisádach pred Zeleným mestom a takto po jeho realizácii.
FOTO - omnipublic

Páčil sa vám článok?