Zdravá strava by mala byť vyvážená a s dostatkom tekutín: Viete, že za deň vám stačí jedna čajová lyžička soli?

12.8.2020

Zdroj: J&M Photography

Páčil sa vám článok?

Dospelý človek by za deň nemal prijať viac ako päť gramov soli, čo predstavuje približne jednu čajovú lyžičku.

Denne treba vypiť aspoň dva litre tekutín, v horúčavách aj viac, avšak vyvarovať sa konzumácii nápojov s pridaným cukrom, ktoré majú vyššiu energetickú hodnotu a obsahujú "prázdne kalórie". Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva v spolupráci s kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

Tiež je vhodné jesť aspoň päťkrát denne v menších porciách a nahradiť stužené tuky, napríklad margaríny panenskými rastlinnými olejmi. Polovicu dennej stravy by mali tvoriť zdroje vlákniny, medzi ne patrí napríklad celozrnné pečivo, celozrnné obilniny a cestoviny, ale aj strukoviny, sója, paprika, mrkva, kapusta, jablká a zemiaky. Ovocie a zelenina by mali predstavovať približne tretinu dennej stavy, podľa ÚVZ sú nielen významným zdrojom vlákniny, ale tiež vitamínov, kyseliny listovej a minerálov ako draslík a horčík.

Dôležitý je tiež príjem bielkovín, človek by ich mal prijímať z rôznorodých zdrojov - rýb, chudého mäsa a hydiny, vajec, fazule a hrášku, sójových výrobkov a tiež nesolených orechov a semien. Tuky sú dôležitým zdrojom energie, avšak mali by tvoriť menej ako desatinu dennej stravy. Zdravé sú najmä prirodzené tuky v orieškoch, avokáde, rybách a čerstvých panenských olejoch.

Zaplatí mesto Bratislava viac než 500 eur za každú jednu novú "československú" lavičku?

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o tom, že Metropolitný inštitút Bratislavy pripravil koncept verejného obstarávania rámcovej zmluvy na dodanie prvkov mestského mobiliáru, ktorej súčasťou budú aj mestské časti. Na verejnosť medzitým prenikla aj predbežná kalkulácia cien jednotlivých lavičiek, smetných košov a cyklostojanov a treba priznať, že vôbec nejde o nízke sumy...

(TASR)

Páčil sa vám článok?