Majitelia by mali predložiť vlastnícke listy

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mnohí vlastníci bytov prežili či prežívajú pri vybavovaní listov vlastníctva nemalé opletačky a rôzne naťahovania. Cesta k vlastníckemu listu býva často zložitá a veľmi zdĺhavá. Administratívne problémy dotýkajúce sa listov vlastníctva sa objavili už aj v 1. ružinovskej spoločnosti.

Ako povedal jej riaditeľ Jiří Chochol, problémy vyplývajú z toho, že nemajú identifikovaných všetkých novovlastníkov bytov, vlastníkov, ktorí nedávno získali list vlastníctva. Takto sa niekedy stane nepríjemná situácia, že pošlú už vlastníkovi bytu predpis s tým, že od neho žiadajú nájomné. Podľa J. Chochola to nie je v poriadku, ale administratívne sa to jednoducho nedá zvládnuť. A to aj napriek tomu, že pracovníci pracujú cez víkendy a že na túto činnosť boli prijaté aj brigádničky. Potom sa stáva, že keď vlastník bytu dostane nájomné, sťažuje sa, akým právom mu to 1. ružinovská spoločnosť posiela.

Riaditeľ J. Chochol žiada všetkých majiteľov bytov o trpezlivosť a pochopenie. Ak sa takáto chyba objaví, ihneď ju odstránia tak, aby odo dňa nadobudnutia listu vlastníctva majiteľ bytu nájomné neplatil. „Bol by som rád, keby si majitelia bytov uvedomili, že my to nerobíme schválne. Verím, že tieto problémy budú čoskoro vyriešené a už sa nebudú opakovať,“ povedal J. Chochol.

Vyskytli sa aj prípady, keď niektorí majitelia bytov mali už listy vlastníctva doma a neohlásili skutočnosť, že byt už majú v osobnom vlastníctve. Tím hrozia aj nepríjemnosti zo strany daňového úradu, pretože túto zmenu musí každý do jedného mesiaca ohlásiť. Na druhej strane je v Ružinove stále veľké množstvo neplatičov a mnohí z nich bývajú v bytoch, ktoré patria do správy práve 1. ružinovskej spoločnosti.

(saz)

Páčil sa vám článok?