Stane sa pre ľahostajnosť Petržalčanov ich mestská časť bratislavským Luníkom?

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keď som sa v televízii dívala na hory odpadkov pokrývajúcich okolie neslávne známeho košického sídliska Luník, rozmýšľala som, čo sú to za ľudia, ktorým sa nebridí žiť v takomto prostredí. Dospela som k záveru, že títo ľudia si nevážia sami seba.

Vtedy som ešte netušila, že aj v Bratislave existuje Luník, ktorý takmer vôbec nezaostáva za originálom. Pýtate sa kde? V Petržalke na Hálovej ulici, ale aj inde na tomto sídlisku.

Na svätého Valentína sme sa sem vybrali po dlhšom čase na návštevu. Boli sme šokovaní a neveriacky sme sa pozerali na trávnik pokrytý súvislou vrstvou odpadkov, plastových fliaš a smetí najrôznejšieho druhu. A to nielen pred obytnými domami, ale aj pred pobočkou Slovenskej sporiteľne, pred predajňou potravín, ale aj pred ostatnými obchodmi. Všimli sme si, že jediný „kultúrny” stánok Nový horizont, je presťahovaný do vedľajších väčších priestorov, ale majiteľ si nedal ani toľko námahy, aby na novom priestore dal umyť roky neudržiavané špinavé sklo výlohy „ozdobené“ pokazenými a špinavými žalúziami. Interiér je neútulný, cez hustý cigaretový dym je sotva vidieť.

Tu neplatí, že nefajčiari majú vyhradený svoj priestor? No a čo, veď najdôležitejšie je zarobiť. A čuduj sa svete, nikomu to neprekáža. Ľahostajnosť ľudí bývajúcich v Petržalke je zarážajúca. Zdá sa však, že ani okresnému úradu či miestnemu úradu tento stav neprekáža. Inak by využili svoje právomoci na to, aby aspoň podnikatelia udržiavali svoje prevádzky v čistote a poriadku, a dbali aj o čistotu svojho okolia. Viem, že na všetko je málo peňazí. Avšak umyť okná výlohy, vyzbierať smeti vo svojom bezprostrednom okolí nestojí ani korunu, iba trochu citu a úcty k sebe samému.

E. Konečná, Bratislava

Nielen v Petržalke vydali trávnaté plochy po roztopení snehu takéto svedectvo...
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?