Príčinou odstávky tepla sú aj neplatiči

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Jednou zo základných povinností vlastníkov či nájomníkov bytov je platiť za odber tepla - teplej úžitkovej vody a kúrenie. Situácia na trhu s bytmi a možnosť výberu správcu spôsobila neprehľadnosť a zníženú orientáciu užívateľov a majiteľov bytov pri plnení svojich povinností.

Mnohí hádam ani nevedia, že sú povinní platiť za teplo, či už prostredníctvom svojho správcu alebo priamo 1. ružinovskej spoločnosti, ktorá je vlastníkom sekundárnych rozvodov a dodávateľom tepla do bytov v Ružinove. Primárnym dodávateľom tepla sú Západoslovenské energetické závody (ZEZ), od ktorých ho 1. ružinovská nakupuje.

Ako uviedol riaditeľ 1. ružinovskej Jiří Chochol, za krátke obdobie fungovania tejto spoločnosti musia Ružinovčania zaplatiť za dodávku tepla asi 60 miliónov korún. Podľa neho sa mnohí dokonca priznávajú k tomu, že sú neplatičmi, ale to vraj vyplýva zo zlej informovanosti o povinnostiach. „Každý správca by mal užívateľov a majiteľov bytov na to upozorniť a aj sami užívatelia by sa mali zaujímať o to, či za teplo platia alebo nie a kam tie peniaze v konečnom dôsledku smerujú“ - dodal.

Spoločnosť 1. ružinovská je povinná zaplatiť ZEZ za odobraté teplo a pokiaľ tak neurobí - teda ak koneční spotrebitelia za dodané teplo nezaplatia - hrozí odstávka teplej vody a vykurovania. To sa dotkne nielen neplatičov, ale všetkých obyvateľov Ružinova. Pre prípadné otázky správcov, majiteľov a užívateľov bytov zaviedla 1. ružinovská horúcu telefonickú linku 5341 5045, na ktorej sa dozviete všetky potrebné informácie. Linka je v prevádzke počas pracovného času s priamym kontaktom s pracovníčkou, po pracovnom čase so zapnutým záznamníkom.

(sz)

Páčil sa vám článok?