Skrášlia múr mladí umelci?

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

K zamýšľanému zazeleneniu nového oporného múru pri vyústení tunela popínavými rastlinami dávam námet, aby sa mestská časť Staré Mesto obrátila na Vysokú školu múzických umení s požiadavkou vypracovať umelecký projekt na výtvarné stvárnenie tejto obrovskej betónovej plochy v kombinácii so zeleňou.

Myslím si, že budúci umelci pod vedením vynikajúcich pedagógov by mohli dostať zriedkavú príležitosť na zhotovenie diela, ktoré by sa mohlo stať trvalou ozdobou nábrežia. Na rozdiel od odpudzujúcich výtvorov anonymných sprejerov, ktoré zohyzďujú viaceré budovy, konštrukcie a steny v meste. Odstrašujúcim príkladom je oporný múr na Pražskej ulici. Nepochybujem, že by sa našli prostriedky z kultúrnych fondov mestskej časti a magistrátu aj štedré ruky sponzorov, ktoré by umožnili uskutočniť tento projekt a tiež pomohli v neľahkej finančnej situácii uvedenej školy.

Vladimír Žila, Staré Mesto

~     ~     ~
V bratislavskom Starom Meste vyrástlo inžinierskej dielo, vyznačujúce sa bezohľadnosťou a aroganciou, ktorá v tomto priestore „dôstojne“ nadväzuje na betónovú púšť predmostia Mosta SNP (dnes Nového mosta). Vytvorila sa tu ďalšia betónová bariéra oddeľujúca nábrežie a potvrdzujúca jeho charakter dopravného koridoru. Je zarážajúce, že „najväčšia investičná akcia mestskej časti Staré Mesto v roku 1999“ mohla vyrásť očividne účelovo bez ohľadu na urbanistické začlenenie do okolia, navyše bez akéhokoľvek náznaku estetického či nebodaj architektonického stvárnenia. Na tejto skutočnosti nezmení nič ani „humanizácia“ brečtanom alebo paviničom.

Ladislav Bánhegyi, Staré Mesto
AD: BETÓNOVÝ MÚR NA ŽIŽKOVEJ ULICI ZAZELENIA (BN 03/2000)

Páčil sa vám článok?