Vo vnútorných blokoch obytných domov v Starom Meste vysadia vzrastlé stromy

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto získala v minulých dňoch grant vo výške dvetisíc amerických dolárov na realizáciu projektu Revitalizácia vnútroblokových priestorov.

Grant poskytla mimovládna organizácia Regional Environmental Council (REC) Slovensko v rámci programu malých grantov pre podporu trvalo udržateľného rozvoja na Slovensku.

Cieľom projektu revitalizácie vnútroblokových priestorov je trvalo zazeleniť vybrané vnútrobloky v Starom Meste a priestory v blízkosti obytných sídiel. Vnútrobloky obytných domov sú jedným z mála priestorov v centrálnej mestskej časti Bratislavy vhodných na výsadbu novej vzrastlej zelene.

Návrh spracovania projektov pre jednotlivé vnútrobloky vychádza z dlhodobého programu Zelené pľúca Bratislavy a z koncepcie rozvoja mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. V zozname vybraných vnútroblokov je napr. Šancová ulica, Palisády, Svoradova ulica, Tabaková - Záhrebská ulica, Povraznícka - Belopotockého ulica, Godrova ulica, a ďalšie.

Do júna Staré Mesto spracuje inventarizáciu zelene vo vlastníctve alebo správe mestskej časti v digitálnej forme. Vybrané vnútrobloky boli zverené do správy organizácie VEPOS. V apríli začne mestská časť projekt komunikácie s obyvateľmi žijúcimi v blízkosti vybraných plôch.

Obyvatelia budú môcť využiť zelenú linku 5441 3291 Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK), okrem iného aj na návrhy vlastných projektov výsadby, sadových a parkových úprav okolia svojich obytných domov. Samotné práce zrealizuje mestská časť v priebehu júla a augusta v rámci projektu Zelené mesto 2000 v spolupráci s firmou VEPOS a študentským pracovným servisom.

(miv)

Páčil sa vám článok?