Postihnutí za parkovanie v centre neplatia

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Viacerí čitatelia sa na nás obrátili s otázkou, aké pravidlá parkovania platia pre zdravotne postihnutých občanov na verejných parkoviskách v centre Bratislavy, či je takéto parkovanie zo zákona bezplatné.

Ako sme sa dozvedeli na Miestnom úrade mestskej časti Staré Mesto, osobitný zákon bezplatné parkovanie zdravotne a pohybovo postihnutých občanov nerieši. Podľa § 41 zákona NR SR č. 315/1996 o premávke na pozemných komunikáciách v jednotlivých prípadoch, ak je to naliehavé, vodič osobitne označeného vozidla, ktoré prepravuje ťažko pohybovo postihnutú osobu alebo lekára pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia.

Bezplatné parkovanie pre ťažko zdravotne a pohybovo postihnuté osoby zaviedla mestská časť Staré Mesto všeobecne záväzným nariadením č. 3/1996 v zóne s dopravným obmedzením. Na parkoviskách v tejto zóne musí prevádzkovateľ vyhradiť pre bezplatné použitie primeraný počet parkovacích miest na státie vozidlám označeným značkou 01 (osoba ťažko postihnutá na zdraví) alebo 02 (osoba ťažko pohybovo postihnutá).

Ak sú vyhradené parkovacie miesta obsadené, vozidlá s označením 01 a 02 môžu bez použitia parkovacej karty parkovať aj na platených parkoviskách a miestnych komunikáciách. Tieto pravidlá platia pre všetky parkoviská s organizovanou prevádzkou, ktoré sa riadia prevádzkovým poriadkom vydaným mestskou časťou.

Mapu so všetkými verejnými parkoviskami v zóne s dopravným obmedzením je možné získať od Bratislavskej parkovacej služby. Na parkoviskách mimo tejto zóny nariadenie o vyhradení miest na bezplatné parkovanie zatiaľ neplatí. Pri troche dobrej vôli ho však môže do svojho prevádzkového poriadku zaradiť ktorýkoľvek prevádzkovateľ, nielen mestská časť.

(stn)

Páčil sa vám článok?