Legálnosť poplatkov v Ružinovskej poliklinike preveruje župa takmer rok, pacienti sa stále sťažujú

15.4.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V ambulancii musíme platiť za vyšetrenie, ktoré plne uhrádza zdravotná poisťovňa! Takýchto sťažností na praktiky v Ružinovskej poliklinike sme dostali od čitateľov viac. Ako sme zistili, podozrenie na nelegálnosť poplatkov preveruje Bratislavský samosprávny kraj stále bez jasného verdiktu. A obchod so zdravím, zdá sa, veselo funguje ďalej.

Prvýkrát sme o kauze informovali v Bratislavských novinách začiatkom marca. Nahnevaný dôchodca sa sťažoval, že v kardiologickej ambulancii Ružinovskej polikliniky musel zaplatiť 10 eur za echokardiografiu, ktorú absolvuje pravidelne každý polrok a bola vždy zadarmo, keďže je plne uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia. Sestrička si však od neho vypýtala platbu, a to na základe príkazu riaditeľa z mája 2019. Svoj podnet na prešetrenie poslal Bratislavskému samosprávnemu kraju ešte vlani v auguste a hovorkyňa nám potvrdila, že v danom prípade vedie správne konanie vo veci uloženia pokuty, keďže „pravdepodobne došlo k nezákonnému vybratiu poplatku“.

Správne konanie však riaditeľa Ružinovskej polikliniky zjavne nedonútilo k tomu, aby svoj príkaz minimálne pozastavil, kým sa vec nevyjasní. Pred pár dňami sme do redakcie dostali ďalšiu sťažnosť, tentoraz od dôchodkyne Márie. „Objednala som sa telefonicky na kardiologické vyšetrenie ECHO v Ružinove a sestrička mi povedala, že už sa platí 10 eur. Čudovala som sa, lebo pred rokom vo februári bolo to isté vyšetrenie v tej istej ambulancii bezplatné. Ale čo som mala robiť? Patrím do Ružinova, tak som sa 3. 3. 2020 dostavila na vyšetrenie a sestrička zinkasovala 10 eur z môjho dôchodku. Žiadny nadštandard mi však nebol poskytnutý, takže neviem, za čo som priplácala. Uvedomila som si, že poplatok na kardiológii ešte stále vyberajú napriek tomu, že bola podaná oprávnená sťažnosť v auguste 2019, ako som čítala v Bratislavských novinách. Koľko pacientov za trištvrte roka zaplatilo za úkon, ktorý je hradený poisťovňou?“ pýta sa pani Mária. 

​A do tretice ešte skúsenosť čitateľky Jany: „Musím upozorniť, že to v Ružinove už vylepšili, za echo som zaplatila 15 eur. Sestrička mi povedala, že je to doplatok k platbe zdravotnej poisťovne ktorú dostávajú. Bola som zaskočená, pretože som nebola informovaná internistkou o platbe, zrejme to tiež nevedela, tak som zaplatila...“

Keď sme o stanovisko k výberu poplatkov požiadali riaditeľa Ružinovskej polikliniky, a. s., Dušana Moťovského, pozval nás na osobné stretnutie, téma si vraj vyžaduje dlhší a širší diškurz. Napokon v e-maili napísal: „Vzhľadom na uvedenú situáciu si dovoľujem navrhnúť termín stretnutia po skončení núdzového stavu. Navrhujem to aj z toho dôvodu, že v súčasnosti prebiehajú s VÚC konzultácie o uvedenom probléme a aj z tohto dôvodu si myslím, že bude racionálnejšie sa k tomu vrátiť po zrušení núdzového stavu.“

Ak sa správne konanie ukončí verdiktom, že Ružinovská poliklinika vyberala poplatky od pacientov nezákonne, peniaze im bude musieť vrátiť. Maximálna pokuta pre zdravotnícke zariadenie je v takomto prípade 16 596, no tentoraz môže byť sankcia až dvojnásobná. „V prípade Ružinovskej polikliniky, a. s., bolo začaté a prebieha správne konanie za porušenie právnych predpisov. Zatiaľ nebolo právoplatne rozhodnuté.  Ak možný protiprávny stav trvá aj naďalej a pacient má o tom vedomosť a prípadne aj dôkaz, môže sa so žiadosťou obrátiť na BSK. Za opakované porušenie toho istého právneho predpisu je možné uložiť pokutu opätovne,“ uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

(ac)

Páčil sa vám článok?