Spustili web Stalosato.sk: Psychológovia poskytnú pomoc obetiam sexuálneho zneužívania

20.2.2020
Prečo internetoví používatelia milujú hranie voľne dostupných hier - foto
Páčil sa vám článok?

Psychológovia z online linky dôvery IPčko.sk spustili novú webovú stránku Stalosato.sk na pomoc detským a tínedžerským obetiam sexuálneho zneužívania, vydierania a manipulácie (grooming) na internete.

"V minulom roku nás kontaktovalo až 2875 mladých ľudí s myšlienkami na samovraždu, z toho 550 bolo v akútnej krízovej situácii. Psychológovia na IPčko.sk však v týchto kontaktoch o myšlienkach na smrť až v 719 prípadoch postrehli aj skúsenosti s online groomingom, a teda so sexuálnym vydieraním a násilím na internete," priblížil psychológ a programový riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro.

Web Stalosato.sk má podľa psychológov priniesť jednoduchú, ale cielenú pomoc obetiam "sexuálnych predátorov" na internete. Sprevádza mladého človeka možnosťami, ako zastaviť online grooming špecifickú formu sexuálneho zneužívania a manipulácie. "Prináša konkrétne možnosti, ako o týchto nepríjemných skúsenostiach otvoriť rozhovor s rodičom či s blízkym dospelým, ako povedať 'predátorovi' nie, ako sa na internete chrániť. Taktiež, ako osloviť o pomoc linky dôvery a ďalších odborníkov a ako kontaktovať políciu," spresnila psychologička Lenka Nemcová. Web podľa nej motivuje obeť nezostávať s traumatickými skúsenosťami osamote. Prináša rady a informácie aj pre rodičov a odborníkov.

Madro podotkol, že pripravujú aj osvetovú kampaň a v najbližších týždňoch predstavia aj metodický materiál pre učiteľov, psychológov, ako s témou online groomingu pracovať v školách. "Pripravíme návod aj pre rodičov, ako o začínajúcej sexualite hovoriť v rodine," uviedol. Na príprave webu spolupracovali so psychológmi z IPčka viacerí odborníci z iných organizácií a inštitúcií, ktorí sa téme groomingu a násilia venujú.

Psychológovia z IPčko.sk považujú za najdôležitejší spôsob ochrany detí a mladých ľudí pred rizikami aj na internete dobrú komunikáciu a kvalitné vzťahy v rodine.

Internetová linka dôvery pre mladých ľudí IPčko.sk existuje už od roku 2012 a za čas svojej existencie prostredníctvom chatu a emailu poskytla viac ako 137.000 odborných konzultácii mladým ľuďom, ktorí sa na nich obracajú najčastejšie s pocitmi samoty, úzkosti, myšlienok na samovraždu, problémoch v partnerských vzťahoch a problémoch v rodinách.

Psychológ Madro: Po samovražde Moniky Potokárovej sme zaznamenali zvýšený počet detí s myšlienkami na ukončenie života

Programový riaditeľ a psychológ Marek Madro vedie už sedem rokov internetovú poradňu pre mladých IPčko.sk. Tím psychológov tejto poradne pomáha mladým ľuďom vrátane detí prostredníctvom chatu a emailu. Marek Madro upozorňuje, že samovrážd maloletých pribúda. Počet detí, ktoré píšu cez aplikáciu psychológom, tento rok stúpol o viac ako 20 percent. Ako ich ochránite pred samovraždenými myšlienkami?

(TASR)

Páčil sa vám článok?