Zvieratá môžu pomôcť nášmu telesnému aj duševnému zdraviu, tvrdí odborník

13.2.2020
0
Cannis terapia

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Rôzne typy animoterapie, teda liečby s pomocou zvierat, dokážu komplexne ovplyvniť telesné aj duševné zdravie človeka. Majú tiež pozitívne sociálne, psychologické a edukačné pôsobenie, ovplyvňujú napríklad emócie, schopnosť koncentrácie či sebadôveru.

„Na Slovensku je najrozšírenejšia hipoterapia - liečba s pomocou koní. Starostlivosť o ne je tiež formou terapie a samotné jazdenie má zase význam pri pacientoch s poruchami pohybového systému, napríklad chabým držaním tela," povedal rehabilitačný lekár Karol Hornáček, ktorý bol 20 rokov predsedom Slovenskej hipoterapeutickej asociácie. „Prispôsobovaním sa pohybu chrbta koňa sa upravuje držanie tela pacienta a svalová nerovnováha. Posilňujú sa oslabené svaly a predlžujú sa skrátené," vysvetlil. Hipoterapia sa podľa neho najčastejšie využíva u pacientov s detskou mozgovou obrnou (DMO), sklerózou multiplex či psychickými problémami. Vhodná je i pre pacientov po cievnych mozgových príhodách alebo po úrazových poškodeniach mozgu a miechy.

Pri rôznych typoch zdravotného postihnutia má uplatnenie aj canisterapia, pri ktorej pomáhajú psy. „Tiež sa využíva napríklad u pacientov s DMO. Pacienti, väčšinou malé deti, sa napolohujú na psov, z ktorých sála teplo a pokoj. Deti sa uvoľnia a znižuje sa ich svalové napätie," priblížil Hornáček. Vďaka tejto terapii sa deťom zlepšuje hrubá motorika, držanie tela a tým, že psa napríklad hladkajú, aj jemná motorika. „Dieťaťu sa uvoľní ruka s prstami a potom môže ľahšie vykonávať aj rôzne denné aktivity. Lepšie sa naje, píše a zvláda iné činnosti,“ dodal.

Veľmi užitočná je podľa neho tiež delfínoterapia, ktorú slovenské deti využívajú napríklad na Kryme. „Delfíny, podobne ako kone, majú podporný stimulačný efekt na pohybový systém a vertikalizáciu pacienta. Voda tiež nadľahčuje, čo uľahčuje vykonávanie niektorých pohybov," hovorí rehabilitačný lekár. Ďalším typom animoterapie je felinoterapia, teda liečba s mačkami.

„Na animoterapiu sa treba pozerať aj v širšom rozmere. Predovšetkým v ekonomicky rozvinutých krajinách sa u obyvateľstva zvyšuje pocit samoty, keďže sa vytratili viacgeneračné rodiny žijúce kedysi spoločne v jednom obydlí,“ rozpráva Hornáček. „Ľudia žijú často sami vo veľkých mestách a zvieratá preberajú spoločenskú funkciu iných ľudí," dodáva. Podľa odborníka zlepšujú náladu a nútia človeka chodiť pravidelne von z uzavretého priestoru bytu, keď ide s domácim miláčikom na vychádzku alebo kúpiť mu jedlo. Tým sa podporuje jeho srdcovocievny, dýchací, imunitný a predovšetkým pohybový systém a človek sa tiež učí pravidelnosti a zodpovednosti. „Terapeuticky v istých hraniciach však môžu pôsobiť aj iné malé zvieratá, škrečky, morčatá, králiky a podobne" dodal.

Animoterapia sa využíva napríklad v domovoch sociálnej starostlivosti a v niektorých krajinách aj v nemocniciach. „Napríklad počas vizity sprevádza lekára pes. Podľa vykonaných štúdií sa na oddeleniach, kam s ním chodil, znížila spotreba liekov proti bolesti, na podporu spánku a podobne," hovorí lekár. Človek totiž podľa neho vďaka zvieratám nepociťuje svoje ťažkosti tak intenzívne. Pozitívne emócie a pohyb môžu ovplyvniť aj iné funkcie ľudského organizmu

(TASR) 

Páčil sa vám článok?